STATSOVERHODE: Statsministeren på Barbados sier at han synes det er rart å måtte love troskap til britiske dronning Elizabeth i år 2015, snart 50 år etter at landet ble selvstendig fra Storbritannia. Foto: Matt Cardy / Reuters / NTB scanpix
STATSOVERHODE: Statsministeren på Barbados sier at han synes det er rart å måtte love troskap til britiske dronning Elizabeth i år 2015, snart 50 år etter at landet ble selvstendig fra Storbritannia. Foto: Matt Cardy / Reuters / NTB scanpixVis mer

Vil fjerne den britiske dronningen som statsoverhode

Regjeringen på Barbados ønsker å omgjøre landet til republikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nesten 400 år etter at Barbados ble kolonisert av Storbritannia, vil de fjerne den britiske dronningen som sitt statsoverhode.

Den karibiske øya var under britisk kontroll fra 1627 fram til selvstendigheten i 1966, og har siden vært et konstitusjonelt monarki.

Men nå har statsministeren lagt fram planer om å gjøre Barbados om til en republikk i løpet av det kommende året - før 50-årsjubileet for selvstendigheten neste år.

- Stort skritt Generalsekretær Freundel Stuart i Det demokratiske arbeiderpartiet, som sitter med makta i landet, sier regjeringen regner med at lovforslaget vil bli stemt gjennom i parlamentet uten større problemer.

- Dette vil føre landet til det neste store skrittet mot en nasjonalstat, sier han ifølge The Independent.

- Statsministeren sier at han synes det er rart å måtte love troskap til Hennes Majestet Dronningen i år 2015, legger Stuart til.

De siste åra har det flere ganger vært snakk om å avskaffe monarkiet i Barbados. I 2005 la daværende statsminister Owen Arthur fram et forslag om å avskaffe dronningen, men prosessen ble aldri fullført.

Hvis lovforslaget nå går gjennom, vil Barbados fortsatt være knyttet til Storbritannia gjennom medlemskapet i Samveldet, en mellomstatlig organisasjon av 53 suverene stater, hovedsakelig Storbritannia og tidligere britiske kolonier.

- Unikt forhold Ifølge hjemmesidene til det britiske kongehuset, er dronningen ikke involvert i de daglige beslutningene til regjeringen på Barbados, men «fortsetter å ha viktige seremonielle og symbolske roller» i landet. Det heter videre at dronningens forhold til Barbados er unikt

Den britiske regjeringen var ikke klar over avgjørelsen om å avskaffe monarkiet, ifølge The Independent.

- Jeg forventer at tilnærmelsen vil være konsekvent med selvbestemmelsesretten, sier en talsperson for statsminister David Cameron til den britiske avisa.

En talsperson for det britiske kongehuset sier at dette er en sak som myndighetene og folket på Barbados må avgjøre.

Den britiske dronningen er statsoverhode for 15 samvelderiker, deriblant Canada, Australia og New Zealand.

TROPISK: Barbados ligger i Det karibiske hav, og ble selvstendig fra Storbritannia i 1966. Foto: Kavitha Surana / AP Photo / NTB scanpix
TROPISK: Barbados ligger i Det karibiske hav, og ble selvstendig fra Storbritannia i 1966. Foto: Kavitha Surana / AP Photo / NTB scanpix Vis mer