Etter Dagbladets avsløring

Vil fjerne feriepengene:
- Luta lei

Etter Dagbladets siste avsløringer vil Rødt, MDG og SV nå ta til orde for å fjerne stortingsrepresentantenes doble feriepenger.

VIL FJERNE SÆRORDNINGER: MDG tar nå initiativ til en total gjennomgang av stortingsrepresentantenes særordninger. Foto: Mariam Butt / NTB
VIL FJERNE SÆRORDNINGER: MDG tar nå initiativ til en total gjennomgang av stortingsrepresentantenes særordninger. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- MDG tar nå initiativ til en total gjennomgang av alle Stortingets representantordninger sett i forhold til det som er vanlig ellers i samfunnet. Undersøkelsene presidentskapet hittil har satt i gang, gjelder pendlerbolig og kanskje etterlønn, og er ikke tilstrekkelig.

Det sier MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson til Dagbladet.

Dagbladet har den siste tida skrevet om flere gullkantede ordninger for stortingsrepresentantene, både doble feriepenger og feriepenger av etterlønn.

Jusprofessor Mads Andenæs, en av Norges mest anerkjente arbeidslivsjurister, mener disse særordningene ikke har noen begrunnelse og derfor bør fjernes umiddelbart.

Nå får han støtte fra flere partier på Stortinget.

- Går på tilliten løs

- Jeg mener at blant annet at urimelige feriepenger må bort, sier Hansson.

- Stortingsrepresentanter bør ikke ha særordninger som vanlige arbeidstakere ikke får, og nå er jeg luta lei av at nye særordninger blir avdekket. Dette går på tilliten løs. Det vi trenger nå er en ryddekommisjon som gjør en total gjennomgang av alle ordninger, fortsetter han.

I et brev til Stortingets presidentskap foreslår MDG nå at det foretas en ekstern gjennomgang av stortingsrepresentantenes ordninger.

De foreslår også at denne gjennomgangen tar for seg stortingsrepresentantenes ordninger sammenlignet med øvrige arbeidstakere, og at det ses på hvilke representanter som har benyttet ulike ordninger tilbake i tid.

- Ukultur

Også SV vil be om en gjennomgang av representantenes ordninger i møte med presidentskapet førstkommende torsdag. Det gjelder også feriepengeordningen.

- Presidentskapet skal innstille til Stortinget på nivået på godtgjøringene, og SV vil da fremme våre forslag om å redusere og regulere godtgjøringene. Vi vil også fremme forslag om å gjennomgå feriepengeordningen. Det skal ikke være sånn at stortingsrepresentanter får i både pose og sekk, sier stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa til Dagbladet.

- Det har lenge vært en ukultur som setter stortingsrepresentanter i en særstilling. Dette er gullkantede ordninger som andre kan se langt etter. Feriepenger en del av dette, og som ikke er holdbart, fortsetter hun.

- Hvorfor er det sånn at pressen må rette fokus mot dette for at det skal skje noe?

- SV har jobbet for å stoppe denne lønnsfesten og har flere ganger tatt til orde for å stoppe lignende ordninger, men vi har ikke fått flertall for det. Nå mener vi dette må bort, så vi er glad for at mediene retter fokus mot dette.

De to partiene får også støtte fra Rødt.

- Disse spesialordningene bør fjernes. Det er ingen grunn til at stortingsrepresentanter selv skal ha gullkanta ordninger, mens vanlige folk følger feriepengeloven. Feriepenger på etterlønn må bare bort, og det samme må systemet med doble feriepenger, sier Mimir Kristjánsson til Dagbladet.

Også Rødt tar gjerne initiativ til en gjennomgang med sikte på å få fjerna særordningene, understreker Kristjánsson.

Dagbladet har stilt spørsmål til samtlige partier på Stortinget på hvorvidt de vil ta initiativ til å fjerne de doble feriepengene. Foreløpig er det bare Rødt, MDG, SV og Venstre som har besvart henvendelsen.

- Presidentskapet må få gjennomført en grundig gjennomgang av alle representantenes ordninger. Ordningene skal sørge for at folk uansett bosted og bakgrunn kan komme inn på Stortinget og gjøre en god jobb. Ordningene må stå i forhold til dette, samtidig som vi må sørge for at de er på linje med regelverket som alle i Norge må rette seg etter. Vi som folkevalgte skal ikke unne oss selv lukrative særordninger det strengt tatt ikke er grunnlag for, sier Venstres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Grunde Almeland, til Dagbladet.

- Ingen begrunnelse

Dagbladets avsløringer kommer like etter at en ny pendlerboligskandale felte stortingspresident Eva Kristin Hansen.

Politiet skal nå etterforske sakene om politikere som har fått pendlerbolig i strid med regelverket.

Andenæs har uttalt til Dagbladet at ordningen med ekstra feriepenger som Dagbladet nettopp har kastet lys på, bør fjernes umiddelbart.

- Feriepengeordningene er en ordning som bare bør bortfalle. Den har ingen begrunnelse. Den bør opphøre som en særordning, slår eksperten fast.

Han mener videre at det ikke finnes noen grunn til å vente på flere vurderinger av den lukrative feriepengeordningen.

- Det er ingen grunn til å vente på utredninger av andre forhold som ikke har med feriepengene å gjøre, dette må gjøres nå.

SVs Fiskaa understreker at det nå er flere initiativer på gang som tar sikte på å rydde opp i ordningene.

- Det er ingen hemmelighet at SV har en annen holdning enn flere andre partier når det kommer til flere av disse sakene. Men mange ordninger er nå i en prosess. Er det noe som viser seg å mangle, så må vi ta det også, sier Fiskaa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer