Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne flybonus

KRISTIANSAND (Dagbladet): Regjeringen ønsker å fjerne flypassasjerenes mulighet til å tjene bonuspoeng på hovedstrekningene innenriks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapene raser og bruker uvanlig sterke ord om regjeringens og Konkurransetilsynets ønske om å innskrenke selskapenes bonusprogrammer.

- Typisk norsk!

Informasjonsdirektør Frode Geitvik i Braathens reagerer kraftig på utspillet:

- Norske myndigheter har de siste årene gjort sitt beste for å ta knekken på norsk luftfart til fordel for utenlandske flyselskaper, så hvorfor ikke fortsette, sier han.

- Bonusordningene er ikke et problem i et konkurransemessig perspektiv i andre land. Passasjerene får bonus på både britisk, tysk og fransk innenrikstrafikk. Men det ville vel være typisk norsk, da, at publikum skal fratas dette godet som de eneste i Europa, sier Geitvik. Flyselskapet Braathens setter sin lit til at innskrenkninger i bonusprogrammene strider mot EØS-reglene.

Andre får hjelp

Også i SAS blir beskjeden mottatt med vantro:

- Vi synes dette er et overraskende utspill, fordi luftfarten i hele Europa sliter og regjeringer i andre land forsøker å hjelpe sine flyselskaper. Nå får vi trædd nedover oss restriksjoner som gjør det enda vanskeligere å utføre vår virksomhet i et kriserammet marked, sier pressetalskvinne Siv Meisingset.

Juridisk finte

Mye tyder på at Konkurransetilsynet prøver seg med en juridisk finte for likevel å begrense bonusprogrammene, storkundeavtalene og avtalene med reisebyråene.

Konkurransetilsynet ønsker å fjerne bonusprogrammene fordi de er lojalitetsskapende og dermed svekker konkurransen i markedet.

Etter hardt press valgte Konkurransetilsynet for to og ei halv uke siden å godkjenne SAS-kjøpet av Braathens - betingelsesløst.

Men forrige fredag ga Arbeids- og administrasjonsdepartementet ordre om at Konkurransetilsynet umiddelbart skulle igangsette en ny og grundig gjennomgang av saken, med tanke på å gjennomføre begrensninger. Dette kan man gjøre under henvisning til en annen paragraf i konkurranseloven.

Allerede fire arbeidsdager seinere var tilsynet i går klar med varselet.

Dropper kjøpet?

Sentrale kilder i SAS bekreftet i går kveld at Konkurransetilsynets utspill neppe fører til at SAS får større lyst til å kjøpe Braathens. Det har lenge vært kjent at kriserammede SAS har svært gjerne kan tenke seg å prute på prisen på 1,1 milliarder kroner, som ble avtalt før krisa rammet luftfarten for fullt.

Hele Norges coronakart