Vil fjerne første klasse

KrFU kommer med et omstridt forslag: De vil fjerne hele første klasse på barneskolen og la barna vente et år til.

VIL FORANDRE SKOLEN: Seksårsreformen er mislykket, mener KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
VIL FORANDRE SKOLEN: Seksårsreformen er mislykket, mener KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert

Et nytt forslag fra KrFs ungdomsorganisasjon vil snu opp ned på hele skolen, dersom det skulle få gjennomslag:

KrFU ønsker å fjerne første klasse. De vil la seksåringene gå ett år til i barnehagen.

- Vi ser ikke noen grunn for å ha et ekstra skoleår, sier KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland til Dagbladet.

- Historisk bom

De vil tilbake til 90-tallet, da man begynte på skolen sju år gammel og hadde ni års grunnskole istedenfor ti. Reformen som kom i 1997, var en historisk bom, ifølge Bjuland.

- Seksårsreformen er feilslått, slår han fast.

Seksårsreformen er for tida under evaluering, og resultatene er ikke kommet ennå.

Men forskningen har til nå vist at lærerne lager mindre plass for lek i undervisningen enn hva barna er vant til fra barnehagen. Og at undervisningen i skolen i mindre grad legger til rette for barnas egne interesser.

- Du kan spørre hvorfor vi ikke venter på den utredningen, men allerede har vi mer enn nok grunnlag for å si at dette er feilslått politikk. I tillegg tar det altfor lang tid å vente. Det haster, dette er unger som nå tvinges inn i skoleløp altfor tidlig uten å være klar for det, sier Bjuland.

Presses gjennom kverna

Bjuland peker på undersøkelser som viser at førsteklasselærere mener undervisningen er for teoretisk og at reformen ikke har gitt de ventede resultatene. Han peker også på at Norge ikke har skåret bedre enn andre nordiske land med ni skoleår.

- Jeg vil mye heller at ungene skal være modne nok til å ta imot læringen, enn å presses gjennom den samme kverna. Det er mer krevende å gi den hjelpen på videregående, sier han.

- Dropout-tallene er stabilt for høye, og Utdanningsforbundet sier at man må gjøre endringer på starten av skoleløpet for å forebygge at unge faller ut av skoleløpet, sier han.

Foreldrene får det lettere

- Dette vil koste i barnehageutgifter?

- Ja, men på langt nær så mye som skolen koster. De sparte kostnadene kan vi bruke til å redusere barnehagekostnader og styrke familieøkonomien, sier Bjuland.

- Men for foreldrene blir det mer kostnader?

- Ja, det vil det bli. Men vi har kjempet for makspris i barnehage, som gjør at foreldrene skal få det lettere. Vi skal finne gode ordninger for å kompensere for det, sier Bjuland.

Bollestad: Flere alternativer

KrFU-lederen mener moderpartiet må tydeliggjøre politikken sin på dette området.

KrF har tidligere foreslått å gjøre første klasse til et førskoleår og har lenge vært kritisk til seksårsreformen.

UTFORDRES: KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
UTFORDRES: KrF-leder Olaug Bollestad. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

KrF-leder Olaug Bollestad svarer at partiet jobber med å se på flere alternative løsninger til småskolen. Men hun vil ikke kommentere om hun er enig i å fjerne hele førsteklassen før hun har sett forslaget.

- Skolen har veldig godt av å ta tilbake intensjonen ved første klasse, nemlig at barnehagepedagogikken skal være del av dette. Vi trenger leken i kunnskapen. Det står jeg for, sier Bollestad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer