Vil fjerne homseforbudet

Senatet stemte i dag for å fjerne forbudet mot at homofile kan tjenestegjøre åpent i det amerikanske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senatet stemte lørdag for et forslag som vil fjerne forbudet mot at homofile kan tjenestegjøre åpent i det amerikanske forsvaret. Dermed er loven så godt som historie.

Med 63 mot 33 stemmer vedtok Senatet å slutte å debattere forbudet, noe som innebærer at forslaget kan gå til endelig avstemning. Seks republikanere allierte seg med demokratene, og dermed fikk forslaget tre flere stemmer enn det trengte for å gå gjennom.

Det betyr at Barack Obama er ett skritt nærmere å få oppfylt sitt valgløfte om å oppheve den såkalte «Dont Ask, Dont Tell»-loven, som pålegger homofile og lesbiske i forsvaret å tie om sin legning eller dimitteres.

Det er forventet at Senatet allerede søndag formelt vil godkjenne opphevelsen av loven, og dermed gjenstår bare Obamas signatur. Representantenes hus stemte onsdag for å fjerne forbudet, med 250 mot 175 stemmer.

De fleste republikanere er motstandere av å oppheve loven, og det er også flere høytstående offiserer, som general James Amos, øverstkommanderende for marineinfanteriet.

En fjerning av loven, som ble innført i 1993, støttes på den annen side av et stort flertall av amerikanerne, foruten forsvarsminister Robert Gates og forsvarssjefen, admiral Mike Mullen.

I tillegg offentliggjorde Pentagon nylig en undersøkelse som viser at et klart flertall av amerikanske soldater ikke har noe imot at loven oppheves. (NTB)