Vil fjerne kost og losji for asylsøkere

Direktør Trygve Nordby i Utlendingsdirektoratet foreslår å ta kost og losji fra asylsøkere som har fått avslag på ubegrunnede søknader. På den måten håper han at færre vil søke asyl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget gjelder asylsøkere som fikk søknaden sin stemplet som «antatt ubegrunnet» da de kom til landet og som i tillegg har fått avslag på søknaden, melder Aftenposten.

16.379 mennesker bor nå i norske asylmottak, det høyeste tallet noen gang. 2.000 til 3.000 av asylsøkere er på mottakene kun fordi politiet ikke har kapasitet til å transportere dem ut av landet. 1.000 av disse kan bli berørt av UDIs forslag. I første rekke gjelder det mennesker fra land i Øst-Europa.

- Det er ingen tvil om at mange spekulerer i at de ikke blir hentet av politiet og at de får kost og losji. Vi vil få flere til å reise på egen hånd, og sende et klart signal om at folk med ubegrunnede søknader ikke får bo gratis og at de raskt må forlate landet, sier Trygve Nordby.

Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen (H) i Kommunaldepartementet, er positiv til forslaget.

- Vi vil utrede saken i løpet av våren. Det er imidlertid en forutsetning at asylsøkerne får et tilbud om hjemreise. De vil få lommepenger og utreisen dekket, sier hun.

NTB