TRENGS IKKE: Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, mener at Medietilsynet ikke trengs for å fastsette aldersgrenser for film. Her foran Saga kino, der Frp-forløperen Anders Langes Parti ble stiftet våren 1973. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TRENGS IKKE: Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, mener at Medietilsynet ikke trengs for å fastsette aldersgrenser for film. Her foran Saga kino, der Frp-forløperen Anders Langes Parti ble stiftet våren 1973. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

FRP-LANDSMØTET

Vil fjerne Medietilsynet

- Et medietilsyn med over 30 ansatte er dårlig bruk av skattebetalernes penger, mener FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helgas landsmøte i Frp på Gardermoen skal stemme over et forslag fra ungdomspartiet om å legge ned Medietilsynet.

- Vi leter alltid etter kuttmuligheter i byråkratiet, og mener at et medietilsyn med over 30 ansatte er dårlig bruk av skattebetalernes penger. En rekke av de oppgavene Medietilsynet har ansvaret for kan løses på andre måter, Dette reduserer statens utgifter, og er således en måte å effektivisere offentlig sektor på, sier FpU-formannen.

Medietilsynets virksomhet

I tildelingsbrevet fra Kulturdepartementet for 2018 heter det at Medietilsynet skal styre virksomheten på en slik måte at den bidrar til følgende mål:

1. Befolkningen har tilgang til et bredt spekter av redaksjonelle medier.

2. Befolkningen bruker medier på en bevisst måte og gjør valg basert på kunnskap og kompetanse.

3. Myndigheter og andre samfunnsaktører har tilgang til oppdatert og relevant kunnskap om mediemangfold, medieregulering og medieøkonomi.

4. Befolkningen har tilgang på informasjon om eierforhold i norske medier jf. lov om åpenhet om eierskap i medier.

5. Mediene overholder de særskilte reglene som myndighetene har fastsatt for medievirksomhet i Norge i kringkastingsloven, bildeprogramloven, film -og videogramloven og lov om åpenhet om eierskap i medier.

Lovdata.no

FpU-formannen hevder at det kan overlates til mediene selv å oppfylle de tre første målsettingene.

- Når det gjelder befolkningens tilgang på informasjon om eierforhold i norske medier, klarer vi oss fint med lovdata.no.

- Oppgaven med å sørge for at mediene overholder kringkastingsloven, bildeprogramloven, film -og videogramloven og lov om åpenhet om eierskap i medier kan vi trygt overlate til Konkurransetilsynet eller Kulturdepartementet. Vi trenger for eksempel ikke Medietilsynet for å fastsette aldersgrenser på film, det kan Kulturdepartementet fint ta seg av, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

- Ikke dårlig jobb

- Vi mener ikke nødvendigvis at Medietilsynet gjør en dårlig jobb. Poenget vårt er at det er en jobb som utføres av et unødvendig organ med flere titalls personer, sier han.

- Hva vil FpU gjøre med de ansatte?

- Vi har jo et privat arbeidsmarked her i landet. Jeg er sikker på at de som jobber i Medietilsynet har høy kompetanse, og enkelt vil få seg arbeid andre steder. Skal man kutte i offentlig sektor, så må faktiske noen miste jobben. Sånn er det jo.

- Godt, gammelt Frp-forslag

- Hvordan vurderer du muligheten for å få flertall på Frp-landsmøtet?

- Jeg mener dette er et godt gammelt Frp-forslag om å kutte i byråkratiet. Derfor har jeg stor tro på at vi kan få flertall, selv om bare en drøy tredjedel av landsstyret var enig med oss. Vi har nok en kamp å kjempe på landsmøtet for å få gjennomslag. Men enhver kamp for å redusere offentlige utgifter er verdt å ta, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Store og raske endringer

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, har ingen kommentar til forslaget fra FpU.

SJEFEN: Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Thomas Ekström
SJEFEN: Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. Foto: Thomas Ekström Vis mer

- På generelt grunnlag kan jeg si at Medietilsynet utfører det samfunnsoppdraget vi har fått på best mulig måte til enhver tid. Vårt ansvar og våre oppgaver er i stadig utvikling som følge av store og raske endringer på mediefeltet, og det å fremme mediemangfold og god kritisk medieforståelse i befolkningen er viktigere enn noen gang, sier Mari Velsand.

Og legger til:

- Medietilsynet jobber kontinuerlig med forbedringer på mange områder og har det siste halvannet året effektivisert virksomheten betydelig, samtidig som vi har påtatt oss nye oppgaver.

Roser FpU

- Resolusjonen fra FpU er i utgangspunktet i god Frp-ånd, men jeg velger å forholde meg til at den ble nedstemt av partiets landsstyre. Hvilken skjebne resolusjonen får på landsmøtet, vil jeg ikke spekulere i, sier Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp.

- FpU skal ha ros for at de alltid er friske i formuleringer og forslag. Likevel synes jeg det skurrer litt når man tar til orde for å flytte forvaltningsoppgaver opp til departementet. Konkurransedelen kan man likevel vurdere å flytte til Konkurransetilsynet, sier Wold.

SKEPTISK: Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp, er skeptisk til forslaget om å legge ned Medietilsynet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SKEPTISK: Morten Wold, mediepolitisk talsperson for Frp, er skeptisk til forslaget om å legge ned Medietilsynet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Han viser til den nylig framlagte mediemeldingen.

- Der legger regjeringen også mer jobb til Medietilsynet ved å gjøre det til sekretariat for Medierådet, som igjen skal forvalte hele pressestøtten når den samles i én ordning. Det er dessuten krevende tider i mediebransjen, noe som kan gjøre den sårbar om eksisterende fagmiljøer blir borte, sier Morten Wold.

Medietilsynets oppgaver

Medietilsynet skal bidra til å realisere staten sitt mediepolitiske mål.

Hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom å jobbe for demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse.

Medietilsynet rettleder om barn og unge sin bruk av digitale medium, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter stønadsordninger, behandler søknader om pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Kilde: Medietilsynet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer