Vil fjerne nynorsken

Finnmark fylkeskommune har bestemt seg for å fjerne nynorsk som obligatorisk språk i skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Kanskje det vil være realistisk å gjøre nynorsk til et valgfag allerede fra neste år, sier lederen for kompetanseutvalget i Finnmark, Inger Lise Balandin, til Altaposten.

Grunnen til vedtaket er at kompetanseutvalget mener befolkningen i Finnmark har mer behov for å lære seg samisk og finsk enn nynorsk. Derfor vil fylket sidestille nynorsken med disse språkene i undervisningen.

- Vi ønsker at elevene skal ha en reell mulighet til å velge det av de tre språkene de vil lære mest om, som sidespråk, sier Balandin.

Nå sendes vedtaket over til Utdanningskomiteen på Stortinget, og til stortingsrepresentantene fra Finnmark. For å få fjernet nynorsk som obligatorisk språk, trenger Finnmark et stortingsvedtak som gir dem lov til å gjøre det.

- At vi nå har vedtatt å jobbe for å fjerne nynorsk som et obligatorisk fag, er et sterkt budskap fra Finnmark, sier Balandin.

UT AV SKOLEN: Kompetanseutvalget i Finnmark mener elevene har like mye bruk for samisk og finsk som nynorsk. Derfor har fylkeskommunen vedtatt å fjerne nynorsken som obligatorisk sidemål i videregående skole.