Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne omstridt turnus­ordning: - Rovdrift av ansatte

En omstridt forskrift gjør at helse- og omsorgsarbeidere må være på jobb i flere uker i strekk. Nå vil Rødt ha omkamp om forskriften. De kan få støtte fra Arbeiderpartiet.

VIL HA OMKAMP: Bjørnar Moxnes (R) vil frata arbeidsgivere muligheten til å pålegge helse- og omsorgsarbeidere ekstreme turnuser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL HA OMKAMP: Bjørnar Moxnes (R) vil frata arbeidsgivere muligheten til å pålegge helse- og omsorgsarbeidere ekstreme turnuser. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I saken om de 17 konsulentene som går til sak mot sin tidligere arbeidsgiver, Aleris, kom det fram at de hadde vært på jobb i opptil ni dager i strekk. Nå vil Rødt-leder Bjørnar Moxnes ha omkamp om forskriften som gjør slike ekstreme turnuser lovlig.

- Her setter politikerne låvedøra på vidt gap for kyniske aktører som driver rovdrift på ansatte, med loven i hånd. Den låvedøra må vi stenge, sier Moxnes til Dagbladet.

Han viser til medleverforskriften, som ble innført som en midlertidig ordning i 2005, og gjort permanent av regjeringen i fjor. Forskriften åpner for en gjennomsnittlig arbeidstid på opptil 60 timer i uka, eller mer dersom arbeidsgiver stiller egen bolig for de ansatte i tilknytning til tiltaket.

Det betyr at ansatte kan være på jobb i flere uker i strekk.

Rødt: - Ordningen misbrukes

Opprinnelig var forskriften tenkt som en spesialordning for omsorgstiltak der ansatte bor og lever sammen med brukerne i lengre perioder. Moxnes mener den nå misbrukes av kommersielle omsorgsfirmaer for å kutte kostnader.

- Vil det ikke bli vanskeligere å drive tiltakene som er basert på medleverordning dersom forskriften fjernes?

- Nei, man vil fremdeles kunne avtale utvidet turnus med fagforeningene. Men vi må ha en nødbrems i at de må kunne si nei. Utslitte ansatte gir ikke god kvalitet, sier Moxnes.

Før sommeren behandlet Stortinget et forslag fra Rødt om å oppheve forskriften. Men bare SV og Rødt stemte for. Nå vil Moxnes ha med seg LO på å overbevise flere partier om å være med på å fjerne den.

LO: - Forskriften må oppheves

Også LO-nestleder Roger Haga Heimli er bekymret for at forskriften nå blir brukt på flere områder der man tidligere brukte langtidsturnus etter avtale med fagforeningene.

- LO sitt syn er at forskriften må oppheves, sier Heimli til Dagbladet.

Han mener ordningen undergraver arbeidsmiljølovens prinsipp om at fagforeningene skal godkjenne unntak fra de vanlige begrensningene på arbeidstid.

- Det er en overføring av makt til arbeidsgiver på bekostning av ansatte, sier han.

Selv om Arbeiderpartiet stemte mot å oppheve forskriften før sommeren, kan det hende de lander på motsatt konklusjon ved neste korsvei.

ÅPEN FOR OMKAMP: Lise Christoffersen og Arbeiderpartiet vil ha mer fakta på bordet først. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ÅPEN FOR OMKAMP: Lise Christoffersen og Arbeiderpartiet vil ha mer fakta på bordet først. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Arbeiderpartiet stemte mot forslaget fra Rødt fordi vi først vil ha en oversikt over konsekvensene for sårbare grupper, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) til Dagbladet.

Arbeiderpartiet vil også utrede om det er mulig å erstatte forskriften med avtaler med fagforeninger eller søknader om unntak til Arbeidstilsynet, slik Rødt hevder.

Høyre: - Fungerer etter hensikten

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) mener medleverordningen i all hovedsak har vært positiv.

HØYRE: Heidi Nordby Lunde advarer arbeidsgivere mot å utnytte ordningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYRE: Heidi Nordby Lunde advarer arbeidsgivere mot å utnytte ordningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Forskriften ble innført for å gi beboere med særskilte behov mer trygghet i hverdagen. Når utagerende beboere opplever mer stabilitet, så reduseres utageringen, sier hun til Dagbladet.

Nordby Lunde understreker at ordningen ble etablert som et unntak i særskilte tilfeller, og advarer arbeidsgivere mot å utnytte den.

- Ordningen har vært evaluert, og både ansatte, arbeidsgivere og beboere har gode erfaringer. Man kan sikkert finne eksempler på at den strekkes litt langt, men i hovedsak fungerer den etter hensikten, sier hun.

VIRKE: Inger Lise Blyverket mener det kan bli vanskeligere for bedriftene uten forskriften. Foto: Virke
VIRKE: Inger Lise Blyverket mener det kan bli vanskeligere for bedriftene uten forskriften. Foto: Virke Vis mer

Inger Lise Blyverket, direktør for politikk og forhandlinger i Virke, er bekymret for at det vil bli vanskeligere å etablere langtidsturnuser dersom forskriften fjernes.

- Da vil ikke virksomheter uten tariffavtale ha mulighet til å etablere denne typen ordninger, sier hun til Dagbladet.

- For å få på plass en tariffavtale, må de ansatte også være organiserte. Det er ikke alltid tilfellet, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!