Kvinnedagen i Frp:

Vil fjerne pappapermen

Fremskrittspartiet foreslår å la familiene selv fritt velge hvem som er hjemme med barnet. Samtidig gis far selvstendig rett til uttak av permisjon.

LIKESTILLER FAR: Silje Hjemdal sier Frp nå likestiller fars rett til permisjon - en likestillingskamp. Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug i bakgrunnen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LIKESTILLER FAR: Silje Hjemdal sier Frp nå likestiller fars rett til permisjon - en likestillingskamp. Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug i bakgrunnen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke staten som føder barn. Det er kvinner, slår Silje Hjemdal fast.

Hjemdal forteller at hun som medlem av familiekomiteen på Stortinget får mange tilbakemeldinger fra kvinner og familier som sliter med dagens tredeling av foreldrepermisjonen.

- Vi ser at stadig flere kvinner tar ut ulønnet permisjon for å være hjemme, da er Sylvi og jeg krystallklare på at dette må familiene få bestemme selv, sier Hjemdal.

Det var Fremskrittspartiet selv som innførte tredelingen av foreldrepermisjonen, da de satt i regjering. Venstre fikk en blank seier, mens KrF gikk på et bittert nederlag.

Nå er Listhaug - nok en gang - takknemlig for at Frp kan fronte sin egen politikk.

- Vi er glade for å være ute av Venstres klør og kunne stå for det vi mener er riktig: At familiene skal få bestemme selv, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug mener det nå er på tide for politikerne å ikke legge seg opp i hvordan familiene organiserer seg når de har fått et nytt medlem.

Gir familiene kontrollen

Derfor foreslår Frp at familiene skal få full kontroll:

  • Det skal bli opp til det enkelte foreldrepar hvordan de vil fordele foreldrepermisjonen
  • Far skal på selvstendig grunnlag gis rett til uttak av foreldrepermisjon
  • Mer fleksibilitet i hvordan uttak av permisjon gjøres

- De andre partiene er opptatt av hva som er politisk korrekt og hva vi som politikere mener er riktig. Det er formynderpolitikk i min verden. I stedet for å se at det er forskjellig i hver familie. Hos noen må mor raskt ut i jobb, i andre far. Andre igjen kan ha fysiske problemer etter fødselen, sier Listhaug, som selv har vært raskt tilbake i jobb med alle sine tre barn.

Dermed er det ikke lenger noe som heter pappaperm eller fars del av permisjonen, med Frp's forslag.

Sterke reaksjoner

Venstre-leder Guri Melby er overrasket over Frp-forslaget.

- Jeg trodde Frp var opptatt av fars rettigheter, det er de ikke når de angriper fedrekvoten. At far får delta likeverdig i barnets oppvekst er en seier for norske familier. Som Venstre-leder er jeg stolt over at vi har fått til tredeling av foreldrepermisjonen, en seier også Frp var med på i regjering.

- Far har like mye rett til å være tilstede i barnets første leveår, det er bra for barnet. Det er også bra for familien og samfunnet at mor kan komme raskere tilbake til jobb om hun ønsker det, sier Melby

Anette Trettebergstuen (Ap) mener forslaget ikke er noe nytt fra «likestillingssinken Frp».

- Vi trenger fedrekvoten for at fedre skal få ta ut permisjon. Det viser all erfaring både fra kutt i kvoten er hjemme, og i andre land. Frp tråkker på norske fedre med dette forslaget, sier Trettebergstuen.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Likestiller far

- Vi vet at når familiene får bestemme selv, tar menn ut mindre permisjon og kvinnene blir lengre hjemme. Blir ikke likestillingen svekket?

- Det er et valg familiene tar om hva som passer best. Jeg ammet da jeg sto i jobb med det første barnet og det var et helsikes kjør. Mannen min fraktet ungen fram og tilbake. Det er så individuelt dette her og politikerne bør ikke være dem som bestemmer, sier Listhaug.

- Da ofrer dere likestilling i samfunnet for familienes frihet?

- Nei, det er jeg ikke enig i det hele tatt, sier Silje Hjemdal.

- HELSIKES KJØR: Sylvi Listhaug har selv vært raskt tilbake i jobb og har stor forståelse for kvinner som ønsker å være lengre hjemme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- HELSIKES KJØR: Sylvi Listhaug har selv vært raskt tilbake i jobb og har stor forståelse for kvinner som ønsker å være lengre hjemme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hvordan kan likestillingen bli styrket av at kvinner er lengre hjemme?

- Det som ikke er likestilt i dag er fedrenes rettigheter. Fedrene i dag har en opptjeningsrett, men ikke lik rett på uttak slik kvinner har. Det er en likestillingssak når Frp presiserer at fedre skal ha lik rett som mødre. Det er en styrking av likestillingen og av familienes valgfrihet, slår Hjemdal fast.

KrF-stikk, Ap-kritikk

- Hva har dere å si til Ropstad og KrF som ble med på tredeling i regjering?

- Jeg vil be ham om å snu og sette familien først. Nå sitter Ropstad og styrer en politikk som gjør at familiene får bestemme mindre. Han har nå muligheten før valget og vise velgerne sine at han vil gjøre det rette for norske barnefamilier og gi dem valgfriheten tilbake, sier Listhaug og blir fulgt opp av makker Hjemdal:

- Jeg får ta en vri: Klarer du å få barn, klarer du også å velge selv.

Arbeiderpartiet er lite imponert over forslaget fra Frp:

- Intet nytt fra likestillingssinka Frp her, altså. Vi trenger fedrekvoten for at fedre skal få ta ut permisjon. Det viser all erfaring både fra kutt i kvoten er hjemme, og i andre land. Frp tråkker på norske fedre ved dette forslaget, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer