Vil fjerne professor

Nordsjødykkerne har hyret advokat for å få fjernet hjernespesialisten i den regjeringsoppnevnte granskingskommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En angivelig påstand om at dykkere som er skadd eller omkommet, har seg selv å takke, har gjort pionerene rasende.

Ifølge observatørene Henning O. Haug og Tom Halvorsen skal professor Per Oscar Andersen i kommisjonen ha sagt følgende:

Det er de som er slumsete som dør og blir skadet. De dykkerne som tar skikkelige forholdsregler og opparbeider seg erfaring, overlever.

Misforståelse

Selv hevder Andersen at det er en åpenbar misforståelse, og at han ikke sa dette. Dykkerne er derimot fast bestemt på at det var det de hørte.

I brevet fra advokat Per Danielsen til statsråd Victor Norman heter det at det er helt uholdbart at et medlem i en kommisjon som skal granske dypdykkerpionerenes kår, sitter med en forutinntatt holdning om at de skader dykkerne er påført, skyldes deres egen lemfeldighet.

Talsmann for NSDA, Rolf Guttorm Engebretsen, mener utsagnet viser at Andersen har et forutinntatt syn på hva som er årsaken til de mange dødsfallene og skadene blant dykkere på norsk sokkel.

Uhørt

- Det er helt uhørt. Jeg har dykket på norsk sokkel i 22 år. Jeg har dårlig korttidsminne, ødelagt rygg, olje på lungene, problemer med motorikken og poststressyndrom. Diagnosen min er på fire sider. Jeg har sett kolleger dø. En dykker i Nordsjøen hadde ingen mulighet til å stå ansvarlig for sin egen sikkerhet, påpeker Engebretsen.

Slums

Professor Per Oscar Andersen sier at han aldri har uttalt det han blir sitert på i advokatens brev.

- Jeg sa at vi har langt igjen før vi vet noe om årsaksforholdene. Det bildet som langsomt begynner å tegne seg, er at en del mulige årsaker synes å ligge i slums ved at rutiner og regler ikke har blitt fulgt med tilstrekkelig disiplin. Dette skal ikke tillegges noen spesielle yrkesgrupper, men gjelder helt fra topp til bunn i organisasjonen, sier Andersen.

Han understreker at han ikke har sagt at en bestemt gruppe, person eller nasjon har vært slumsete.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer