Forsvarer omstridt benkeforslag i Botanisk hage:

Vil fjerne «rasistisk» benk

I sommer ville Teodor Bruu i MDG fjerne statuen av Winston Churchill fra Solli plass. Nå er det benken til minne om Carl von Linné han vil til livs. Inntil videre blir den stående.

OMSTRIDT: Det er denne benken som står ved det som kalles Systematisk hage inne i Botanisk hage på Tøyen i Oslo som vekker reaksjoner. Carl von Linné kalles den moderne systematikkens far, men er kanskje mindre kjent for sine raseteorier. Foto: Truong Vu Pham/NHM
OMSTRIDT: Det er denne benken som står ved det som kalles Systematisk hage inne i Botanisk hage på Tøyen i Oslo som vekker reaksjoner. Carl von Linné kalles den moderne systematikkens far, men er kanskje mindre kjent for sine raseteorier. Foto: Truong Vu Pham/NHM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Carl von Linné var en viktig botaniker – men han var også en jævla rasist. Han la grunnlaget for det man kan kalle den biologiske rasismen og trakk grenser mellom menneskeraser, sier Bruu til Dagbladet.

VIL FJERNE: Leder Teodor Bruu (MDG) i bydelsutvalget i Gamle Oslo mener benken bør fjernes.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL FJERNE: Leder Teodor Bruu (MDG) i bydelsutvalget i Gamle Oslo mener benken bør fjernes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han er ikke bare leder av Grønn Ungdom, men også for bydelsutvalget i Gamle Oslo, som torsdag vedtok å sende en oppfordring til Naturhistorisk museum om å fjerne benken med Carl von Linnés navn fra sin plass i Botanisk hage på Tøyen.

Forslaget ble fremmet av SV og Rødt og fikk siden støtte av MDG og Ap da det var oppe til behandling før helga. Men verken SV-leder Audun Lysbakken eller Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil si hva de selv mener om vedtaket.

I likhet med Moxnes viser Lysbakken lokalpolitikerne i Gamle Oslo for kommentarer.

- Dette er en lokal sak i Gamle Oslo og derfor er det naturlig at det er Gamle Oslo SV som kommenterer denne saken, skriver Lysbakken i en tekstmelding til Dagbladet.

- Handler om hvem vi skal hedre

Ønsket fra Rødt og SV om å fjerne den aktuell benken i Botanisk hage ble først omtalt av studentavisa Universitas.

BOTANIKER: Den svenske botanikeren Carl von Linnè (1707-1778) er hedret med en benk i Botanisk hage i Oslo. Det liker det rødgrønne flertallet i bydelen dårlig. Foto: NTB
BOTANIKER: Den svenske botanikeren Carl von Linnè (1707-1778) er hedret med en benk i Botanisk hage i Oslo. Det liker det rødgrønne flertallet i bydelen dårlig. Foto: NTB Vis mer

- Sånn som det er nå mener jeg det er best å bare få den fjernet, sa Oslo SVs Hasti Hamidi til avisa.

-⁠ Metoden hans for systematisering av planter overførte han også på mennesker, som skapte et hierarki med hvite øverst og svarte nederst. Konsekvensene har for eksempel vært legitimering av slavehandel og kolonialisering, utdypet hun.

Vedtaket i bydelsutvalget bygger på forslaget som opprinnelig ble fremmet av Oslo SV. I vedtaket oppfordres styret ved Naturhistorisk museum om å fjerne dedikasjonen til Carl von Linné og ved framtidig formidling opplyse om «begge sider av Linnés vitenskapelige arbeid og virke».

LEGG NED: Teodor Bruu er talsperson for Grønn Ungdom og mener de individene det er flest av i Norge med følelser er kyllinger. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Benken står

Fungerende direktør Jan T. Lifjeld ved Naturhistorisk museum sier det ennå ikke er kommet noen formell henvendelse fra bydelsutvalget.

- Henvendelsen vil bli behandlet i ledergruppa ved Naturhistorisk museum når den kommer. Foreløpig kan jeg ikke si noe annet enn at benken står, sier Lifjeld til Dagbladet.

- Var du selv kjent med disse sidene av Carl von Linnés, som bydelspolitikerne påpeker?

-Jeg er kjent med at det har vært slike diskusjoner om ham, og disse sidene er slettes ikke ukjent for museet. Men vi er jo en botanisk hage og Linné var jo en pioner innen botanikken.

Reaksjoner

Initiativet fra SV og Rødt og vedtaket fra det rødgrønne flertallet i bydelsutvalget har skapt til dels kraftige reaksjoner på sosiale medier.

Venstres Jens Kristian Øvstebø stemte imot forslaget da det var oppe til behandling.

- Spesielt er det viktig med en nøytral historiefortelling på det som er grunnen til Norges eldste utdanningsinstitusjon. Alle på møtet var enig i at man ikke skal dele mennesker inn «raser» på den måten Linné gjorde, men det går an å ha en benk som forteller om Linnés viktige bidrag i naturvitenskapen, samtidig som man informerer om det som var mindre bra, sa Øvstebø i et intervju med Khrono før helga.

Høyres Stefan Heggelund har overfor VG kalt initiativet for «ytterliggående sprøyt» og mener enkelte gjør forsøk på å importere en debatt fra USA.

- Dette er med på å gjøre samfunnet vårt mer historieløst. Gjennom historien lærer vi at til og med faglig briljante mennesker som har gitt viktige bidrag også kan ha ondskapsfulle meninger. Men vi kan ikke viske dette ut av historien, sier Heggelund.

- Rasistbenk

Teodor Bruu mener det er bra at vedtaket i bydelsutvalget skaper debatt.

- Det er jo hovedpoenget med forslag som dette, enten det dreier seg om statuer av Churchill eller rasistbenker som denne, sier Bruu, som i juni sto fram i VG på vegne av Grønn Ungdom med forslaget om å fjerne statuen av Winston Churchill fra Solli plass i Oslo.

- Jeg synes kritikerne heller bør svare på hvorfor det er så viktig for dem å bevare en rasistbenk i en park midt i det mest flerkulturelle området i Oslo. Det er dessuten snakk om en ny benk, som først ble satt opp i 2014, sier Bruu.

Han avviser at forslagene er et forsøk på omskriving av historien.

- Dette handler ikke om å fjerne ethvert minne eller tegn til viktige skikkelser med en broket historie. Å fjerne en statue, et minnesmerke eller en benk er ikke å skrive om historien, sier Bruu og fortsetter:

- Det handler ikke om hvem vi skal huske, men hvem vi skal hedre.

Flere løsninger

MDG-politikeren sier bydelsutvalget diskuterte ulike løsninger for benken, som å fjerne inskripsjonen eller sette opp en ny, forklarende plakett.

- Vi var innom flere løsninger, men fant at å fjerne benken helt ville være det sterkeste politiske signalet som vi kunne gi, sier Bruu.

Nå håper han Naturhistorisk museum lytter til oppfordringen fra det politiske flertallet i bydelen og fjerner benken fra Botanisk hage:

-Jeg synes de bør lytte til lokalbefolkningen og de som bruker parken, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer