Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fjerne særaldersgrenser

Politi og brannmenn må belage seg på å jobbe lenger, varsler arbeidsministeren.

 JOBBE LENGER: Politi, brannmenn, offiserer og andre med tidlig pensjonsalder må belage seg på å jobbe flere år. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil fjerne særaldersgrenser.  Foto:  Torbjørn Grønning / Dagbladet
JOBBE LENGER: Politi, brannmenn, offiserer og andre med tidlig pensjonsalder må belage seg på å jobbe flere år. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil fjerne særaldersgrenser. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Systemet med særaldersgrenser gjør det mulig for blant andre polititjenestemenn å gå av med pensjon ved fylte 60 år. Hvis summen av alder og tjenestetid blir minst 85 år, kan politifolk gå av med full pensjon som 57-åringer.

- Vi ser jo i dag at for eksempel politifolk, etter at de har gått av som 57-åringer, jobber i det private næringsliv. Dette er ressurser som politiet fremdeles har stor bruk for, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til Adresseavisen.

Særfordeler Det er særlig i offentlig sektor en finner stillinger med særaldersgrenser.

- Særaldersgrensene må gjennomgås. Arbeidslivet har endret seg dramatisk de siste årene, med ny teknologi og nye arbeidsmåter. Derfor er det ingen grunn lenger til at enkelte grupper skal ha særfordeler på dette området.

Jeg vil at alle i arbeidslivet skal ha samme aldersgrense for å gå av med pensjon. Det må være likt for alle, sier han.

- Det skal være lønnsomt for alle yrkesgrupper å stå lenger i arbeidslivet - og kombinere arbeid og pensjon. Det handler om at vi trenger flere godt voksne til å stå lenger i arbeidslivet, sier Robert Eriksson.

Skeptisk Unio-leder Anders Folkestad er skeptisk til utspillet fra Eriksson

- Han ser vekk fra de operative kravene som blir stilt til folk i en rekke yrker. De dette gjelder blir utsatt for en krevende tjeneste både fysisk og psykisk, over tid.

- Jeg forventer at en statsråden går til dette med en seriøs innstilling og mener alvor når han sier han vil drøfte dette med partene, sier Folkestad. (NTB)