Vil fjerne statskirken

ULVIK i Hardanger (Dagbladet): Venstre-leder Lars Sponheim vil nå skille kirke og stat. - Det vil gi en mer liberal og åpen folkekirke, hvor vi som vil være medlemmer vil skape nødvendig fornyelse og aktivitet, sier Sponheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim mener at statskirken har blitt en anakronisme og at tida nå er i ferd med å bli overmoden for skilsmisse.

- Venstre bør ha det programfestet i sitt partiprogram for neste stortingsperiode, sier han før delegater fra hele landet i dag samles på Venstres landsmøte.

KrFs parlamentariske leder, Kjell Magne Bondevik, ser ikke noen dramatikk i dette. KrFs kirkepolitiske utvalg vurderer i disse dager om også KrF bør støtte en avvikling av statskirkeordningen.

- Det er opp til det enkelte parti hva de vil programfeste i slike spørsmål. Utover det har jeg ingen kommentar.

Sponheims ånd

Partileder Lars Sponheim føler nært slektskap med Venstre-myten, selve arketypen.

Han er bygutten fra Østlandet som er blitt sauebonde på Vestlandet.

- Det er motsetninger i meg, paradokser som også er Venstres, sier han.

Problemet er at Sponheim ennå ikke er en myte, og at han i praksis framstår som altfor målbevisst til å innta rollen som handlingslammet paradoks, lenket av motsetninger slik Venstre var i over 20 år fram til 1993.

Helgas Venstre-landsmøte avvikles i partilederens hjembygd, Ulvik, hvor Sponheims ånd i hvert fall svever over vannene - gården har gått fra far til sønn i utallige generasjoner. Og konferansesenteret i den vesle bygda innerst i Hardangerfjorden er bygd på et paradoks: Hva skal ei bygd med noen få hundre fastboende med et konferansesenter?

- Det ble bygd da jeg var ordfører fra 1987, sier Sponheim (43). Uten å kunne forklare hvordan han fikk vervet og ble landets yngste ordfører, med til sammen bare tre av kommunestyrets 17 representanter i ryggen. Og det bare få år etter at han hadde flyttet hit fra Halden.

Jakter på makt

I dag er stortingsrepresentant og eks-IT- og næringsminister Sponheim verdensberømt i Norge. Og med regjeringserfaring som ballast, sentrumsalternativet i ryggen, og et stortingsvalg som mål, framstår Venstre mer troverdig og selvbevisst enn på lenge.

- Målet er ny regjeringsmakt i 2001. Sammen med KrF og Senterpartiet utgjør vi det eneste reelle alternativet til Arbeiderpartiet, sier Sponheim og legger til at de konkrete miljøsakene vil avgjøre om målet nås: fem- seks prosents velgeroppslutning.

  • Gasskraftsaken vil fortsatt være en eksplosiv politisk sak.
  • Klimapolitikken blir stadig mer sentral.
  • Allemannsretten er under press, særlig i strandsonen - hvor vi må være tøffe for å motvirke at nyrike stenger allmuen ute.
  • Bypolitikken og den økonomiske politikken, hvor forurensende forbruk må få økt beskatning.

- Men Venstre kan ikke bare være saksorientert. Vi må også være maktpolitisk interessante. Og det er vi nå i sentrumsalliansen: For Ap, fordi Stoltenberg ikke ensidig kan basere seg på samarbeid med Høyre og Frp, og for Høyre fordi de er avhengige av sentrum for å være et troverdig alternativ til Ap.

<B>SAMME ULL: Venstres partileder, Lars Sponheim, forventer at partiflokken går i takt mot neste store mål: økt oppslutning og ny regjeringsmakt