FORSVINNER TROLIG: Nå vil også Finansdepartementet bli kvitt tusenkroneseddelen.
FORSVINNER TROLIG: Nå vil også Finansdepartementet bli kvitt tusenkroneseddelen.Vis mer

Vil fjerne tusenlappen

Nå vil også Finansdepartementet fjerne tusenkroneseddelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter at spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Finanstilsynet i mai 2003 foreslo å fjerne tusenlappen, har Finansdepartementet tenkt lenge og vel.

Men nå tyder alt på at byråkratene i departementet også vil ha fjernet 1000 kroneseddelen som betalingsmiddel.

Etter å ha tygget på ideen i seks år, sendte Det kongelige finansdepartementet forslaget ut på høring.

Forhindre kriminalitet

Finanstilsynet og Økokrim ble bedt om å vurdere nytten av tusenlappen som betalingsmiddel, opp mot ønsket om å gjøre kriminell aktivitet vanskeligere.

Finanstilsynet (som da het Kredittilsynet) mente det neppe var særlig tungtveiende grunner som talte mot å fjerne tusenkroneseddelen. Samtidig slo Finanstilsynet fast at en fjerning av seddelen vil kunne gjøre det vanskeligere å oppbevare og formidle resultatene av økonomisk kriminalitet.

- Vanskeligere

Økokrim er helt klare på at tusenlappen bør forsvinne.

- Et slikt tiltak vil generelt virke forebyggende og dempende i forhold til de kriminalitetsområder hvor kontanter er en nødvendig faktor, mener Økokrim.

I sin høringsuttalelse legger Økokrim også vekt på at transport og overføring av penger rent praktisk blir vanskeligere når den største seddelen tas bort.

Formelt er det Norges Bank som bestemmer sedlenes pålydende. Derfor har finansdepartementet sendt et brev til Norges Bank og redegjort for hvorfor departementet mener det er viktig å fjerne tusenlappen.

Finansdepartementet bruker argumentene til Økokrim og Finanstilsynet om bekjempelse av økonomisk kriminalitet for å få fjernet tusenkroneseddelen.

- Elektroniske spor

I brevet til Norges Bank ber finansdepartementet om synspunkter på forslaget, og ønsker å vite når tusenlappen kan fjernes som betalingsmiddel i Norge.

Spesialrådgiver Rune Grundekjøn foreslo også i 2003 å forby betaling med pengesedler for alt som koster mer enn 10.000 kroner.

- Jeg er veldig glad for at finansdepartementet nå vil ha bort tusenlappen. Men det er like viktig å få satt en grense betaling for alt om koster over 10.000 kroner. Da vil vi få elektroniske spor, og gjøre det vanskeligere for kriminelle, sier Rune Grundekjøn til Dagbladet.

FORNØYD: Spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Finanstilsynet er fornøyd med at det nå ser ut til at tusenlappen blir fjernet.
FORNØYD: Spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Finanstilsynet er fornøyd med at det nå ser ut til at tusenlappen blir fjernet. Vis mer