Vil fly høyest og raskest

Nordmann vil slette flere verdensrekorder på norsk jord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helikopterpilot André Eilertsen har en drøm om å skrive seg inn i helikopterhistorien ved å fly fortere og høyere enn noen andre før ham.

Han har allerede hastighet- og høyderekord for sivile flygere i jagerfly, satt over Russland i 2002. Da fløy han i en hastighet av 3160 km/t i over 90 000 fots høyde.

Rett til værs

Nå er målet å fly helikopter i over 400 km/t i horisontal posisjon. Vanlig turmarsj for helikopter ligger på rundt 250 km/t. I tillegg vil han forsøke å slå rekorden i høydeflyging over tid. Målet er å stige i gjennomsnitt 25 meter i sekundet i ett minutt.

- Det blir som en rakettoppskyting, og det kommer garantert til å kile i magen. Det kan sammenlignes med å kjøre opp Oslo Plaza med heis på et par-tre sekunder, sier Eilertsen til Dagbladet.no.

Målet er å sette fem verdensrekorder i løpet av noen måneder. Han vil ikke lette på sløret om hva slags helikoptertyper han vil bruke, i frykt for at noen andre vil kopiere planene hans.

Hjelper kreftsyke

Andre Eilertsen har i flere år fløyet kreftsyke barn og ungdom på fritiden. Derfor samarbeider han med Kreftforeningen om rekordforsøkene. Han har fått med seg kjendiser som Tommy Steine og Autofil-profilen Jan Erik Larssen til å fronte rekordforsøkene. Sammen med sponsorer vil de samle inn penger i forbindelse med rekordforsøkene, og inntekten vil gå til kreftearbeidet i Norge.

- Alle rekordene er en kamp mot tiden, noe som også kjennetegner kampen mot kreft. Derfor ser Kreftforeningen positivt på dette, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

- Er du redd?

- Nei, ikke direkte redd, men man skal være klar over at det er risiko forbundet med ethvert rekordforsøk av denne typen. Jeg skal forsøke å minimalisere risikoen før og under rekordforsøket. Men jeg kommer ikke til å presse maskinen eller meg selv så det går galt, sier Eilersten.

VIL SETTE NYE REKORDER:</B> André Eilertsen nøyer seg ikke med verdensrekorder i jagerfly. Nå vil han sette fem rekorder med helikopter.