Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil fly ut Ali

For åpne kameraer skal Ali (12) flys ut av Irak i et forsøk på å redde gutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en omfattende operasjon skal Ali Ismaeel Abbas flys ut av Irak.

- Det ser ut som om vi har fått til en avtale med helsedepartementet i Kuwait. De sier de vil ta gutten inn og gi han pleien han trenger på kort sikt og proteser og utstyr han måtte trenge på lang sikt. Han blir flydd ut herfra, kanskje i kveld eller i morgen tidlig. Hans onkel blir med. Han er en av guttens få gjenlevende familemedlem, sier sersjant John Jamison til britiske ITV News i dag.

I går ble det kjent at Alis sykesøster Fatin Sharhah skrev et brev til Tony Blair og George Bush der hun tryglet om at Ali ble flyttet til en spesialist. Problemet er at sykehuset i Bagdad ikke har spesialister på brannsår. I går sa Tony Blair at landet ville gjøre alt de kunne for å redde Ali og andre i hans situasjon.

- Jeg gjør mitt beste men jeg vet ikke nøyaktig hva jeg skal gjøre og hvilke medisiner jeg skal gi ham. Men det er ingen andre som kan ta seg av ham. Situasjonen er desperat. Han vil dø hvis han blir her. Vær snill å sende en av deres helikoptre eller fly. Dere har all denne teknologien som skal til for å bombe oss og til å lage raketten som brente ned Alis hus. Men kan dere unnvære et fly i en dag for å redde et liv, skrev Sharhah i sitt brev.

Innvasjonsstyrkenes robotbombe drepte hele Alis familie. Gutten mistet begge armene og fikk brannskader på 60 prosent av kroppen. Han mistet sine foreldre, sin yngre bror, sine tre søskenbarn og tre andre slektninger.

Krigens skyggeside

Mye av krigens reportasjer har kommet fra journalister som har reist sammen med invasjonsstyrkene. Bildet av Ali forteller en annen historie, som forteller langt mer enn en gutts personlige tragedie.

- Alt for mye har handlet om den militære kampanjen og ikke de menneskelige lidelsene. Men den lille gutten Ali illustrerer krigens grusomhet. Det står skrevet i hele hans ansikt. I øynene hans, sier talsmann for det britiske Røde Kors, Catherine Mahoney til Cox News Service.

Den lille gutten ble opprinnelig vist frem til journalister i Bagdad av det irakiske informasjonsministeriet. Det skjedde den 6. april da invasjonsstyrkene fortsatt ikke hadde kommet til hovedstaden. Hensikten var å vise verden at de amerikanske robotbombene ikke alltid traff det de skulle og rammet sivile. Irak trengte all sympatien de kunne få.

Nettopp derfor er det viktig for invasjonsstyrkene å vise at de gjør det de kan for å hjelpe Ali Ismaeel Abbas. Det vil kunne skape et inntrykk av at britene og amerikanerne bryr seg om de sivile irakerne og er interessert i å bygge landet opp igjen.

<B>SYMBOL:</B> Ali (12) er blitt et symbol på de menneskelige lidelsene etter krigen i Irak. Det kan redde livet hans.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media