Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil følge opp 22. juli-kommisjonens forslag til bedre beredskap

Foreslår å styrke budsjettet for mer trygghet og mindre kriminalitet med 713,1 millioner.

JUSTISMINISTER: - Politiet står overfor utfordringer som krever sterkere lederskap, økt kompetanse om kommunikasjonsteknologi og en kultur for leveranser, sier Faremo.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JUSTISMINISTER: - Politiet står overfor utfordringer som krever sterkere lederskap, økt kompetanse om kommunikasjonsteknologi og en kultur for leveranser, sier Faremo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil bruke brorparten av Justisdepartementets budsjett neste år til å følge opp 22. juli-kommisjonenes forslag til bedre beredskap.

Store deler av økningen går til oppfølging av 22. juli-kommisjonens forslag til bedre beredskap, heter det i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

I pressemeldinga står det at regjeringen vil fortsette arbeidet for å skape mer trygghet og mindre kriminalitet og foreslår å styrke budsjettet med 713,1 millioner kroner.

- Justis- og beredskapsdepartementet skal ta et større lederansvar og vi må endre vår måte å lede på. Grepene vi har tatt med sivilt situasjonssenter og styrking av den sentrale kriseledelsen i departementet, peker i riktig retning. En forsterket rolle som pådriver krever ny kompetanse, sier Faremo.

I det nye budsjettforslaget vil regjeringen: • styrke beredskaps- og sikkerhetsarbeidet i departementet med 40 millioner kroner neste år.

• i 2013 øke bevilgningen til dekning av helårsvirkningen av et døgnbemannet sivilt situasjonssenter som ble opprettet i år.

• styrke endringsprogrammet i Politidirektoratet, som politidirektøren nå jobber med, med 25,5 millioner kroner til neste år. Ledergruppa i direktoratet vil bli utvidet for å forsterke kompetanse og gjennomføringskraft. Det er tatt strukturelle grep ved å etablere egne avdelinger for IKT og for beredskap, heter det i pressemeldinga fra departementet.

- Politiet står overfor utfordringer som krever sterkere lederskap, økt kompetanse om kommunikasjonsteknologi og en kultur for leveranser, sier Faremo.

• fortsette arbeidet med IKT i politiet, og styrke dette med 20 millioner kroner.

- Regjeringen har valgt en konseptstrategi for nye straffesakssystemer i politiet som innebærer en omfattende fornying av politiets IKT-systemer. Det foreslås 30 millioner kroner til dette arbeidet i 2013. Det er i 2011 og 2012 satt av om lag 250 millioner kroner innenfor politiets driftsramme til arbeidet med å fornye politiets IKT-systemer, heter det i pressemeldinga.

• bevilge 10 millioner kroner til planlegging av nytt beredskapssenter i Oslo som samler Beredskapstroppen, hundetjenesten og politihelikoptrene er under planlegging, i tråd med 22. juli-kommisjonens anbefaling.

• bevilge 30 millioner kroner til PST for å styrke organisasjonen både bemanningsmessig og drift og investeringer.

•  styrke politiet gjennom et høyt opptak til Politihøgskolen. I 2007 og 2008 ble det tatt opp 432 studenter. I 2009 ble opptaket økt til 552 studenter. Fra 2010 ble opptaket økt til 720 studenter.

- Dette nivået vil vi videreføre også i 2013, sier Faremo.

• øke budsjettet til Oslo politidistrikt med 10 millioner kroner. Styrkingen skal gå til vedlikehold og oppgradering av utstyr til politihelikopter for å sikre forutsigbarhet og døgnkontinuerlig drift av politihelikoptertjenesten.

- Vi har bedt Politidirektoratet om å iverksette alle hjelpetiltak for raskest mulig å sikre døgnkontinuerlig drift og følger dette arbeidet tett, sier Faremo. 

• styrke redningshelikoptertjenesten med 350 millioner kroner for å sikre videre drift og ivareta økende vedlikeholdsbehov for Sea King-helikoptrene.

• øke bevilgningene til politiet med 150 millioner kroner til økt bemanning. Tiltaket innebærer om lag 70 nye årsverk i Oslo politidistrikt og inntil 280 nye årsverk i politi- og lensmannsetaten for øvrig.

- Dette legger til rette for at politimestrene skal kunne ansette det første rekordhøye kullet på 720 avgangsstudenter fra Politihøgskolen. Det skal bidra til flere operative polititjenestemenn i alle distrikt, mer trygghet og mindre kriminalitet, sier Faremo.

• Regjeringen foreslår også å øke bevilgningene til politiet til dekning av helårsvirkningen av å ansette nyutdannede fra Politihøgskolen sommeren 2012, heter det i pressemeldinga fra Justisministeren.

Videre foreslås det å styrke Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med 45 millioner kroner.

Dette vil innebære en styrking av arbeidet med øvelser, planverk, analyse og tilsyn.

- Bare gjennom å lære av øvelser, blir vi bedre forberedt ved neste krise, sier Faremo. DSBs arbeid med å begrense tilgang av kjemikalier skal også styrkes.

I pressemeldinga skriver justis og beredskapsdepartementet at terroraksjonen 22. juli 2011 aktualiserer økt forskningsinnsats innenfor samfunnssikkerhet og beredskap, og at departementet vil i samarbeid med andre departementer starte opp et nytt forskningsprogram innenfor samfunnssikkerhet og beredskap i regi av Norges Forskningsråd.

• det foreslås avsatt 20 millioner kroner til forskningsprogrammet i 2013.

Saken oppdateres!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media