Godkjenner malariavaksine

- Vil forandre historiens gang

Verdens helseorganisasjon godkjenner en vaksine mot malaria. Forventningene til hvordan dette skal redde hundretusenvis av liv er skyhøye etter lærdommen fra coronavaksinene.

VAKSINE: Dersom WHO får det som de vil, skal barn over hele Afrika vaksineres mot malaria. Foto: AP Photo/Jerome Delay, File
VAKSINE: Dersom WHO får det som de vil, skal barn over hele Afrika vaksineres mot malaria. Foto: AP Photo/Jerome Delay, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Onsdag ettermiddag ble verdens første malariavaksine godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Dette er et historisk øyeblikk. Den etterlengtede malariavaksinen for barn er et gjennombrudd for vitenskap, barnehelse og malariakontroll. Dette vil forandre historiens gang, sier WHOs generaldirektør dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse.

De mener den bør gis til barn over hele Afrika for å stoppe spredningen av infeksjonssykdommen. Mer enn 260 000 barn døde av malaria i Afrika i 2019, ifølge BBC.

MODERNA: Onsdag anbefalte FHI og Geir Bukholm nordmenn under 30 år å ta Pfizer-vaksinen. Tidligere samme dag stanset Sverige vaksinering med Moderna for samme gruppe. Video: Vegard Krüger Vis mer

- Glimt av håp

- Dagens anbefaling gir et glimt av håp for kontinentet, som bærer den tyngste byrden av sykdommen. Og vi forventer at mange flere afrikanske barn skal beskyttes mot malaria og vokse til friske voksne, sier Dr. Matshidiso Moeti, WHOs Afrika-direktør i WHO.

Beslutningen skal være basert på resultater av forskning, hvor mer enn 800 000 barn har fått vaksinen siden 2019. Dette i Ghana, Kenya og Malawi.

Selv om den er godkjent, kommer vaksinen, kjent som Mosquirix, med flere utfordringer.

Den skal bare være cirka 30 prosent effektiv og krever opptil fire doser. I tillegg skal beskyttelsen forsvinne etter bare noen måneder.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

- Enormt steg

Forskere er likevel positive til at dette kan få stor betydning for Afrika, hvor det årlig oppstår over 200 millioner tilfeller og 400 000 dødsfall, ifølge AP.

- Dette er et enormt steg framover. Vaksinen er ikke perfekt, men den vil hindre at hundretusenvis av barn dør, sier Julian Rayner, som er direktør ved det uavhengige Cambridge Institute for Medical Research til nyhetsbyrået.

Det er fortsatt uklart i hvor stor grad vaksinen faktisk vil hindre spredningen av malaria. Imidlertid mener forskerne at erfaringen. med coronapandemien viser hvor avgjørende vaksiner er for hindre alvorlig sykdom.

- De siste to åra har gitt oss en veldig nyansert forståelse av hvor viktig vaksinene er for å redde liv og redusere sykehusinnleggelser, selv om de ikke direkte reduserer spredningen, sier Rayner.

Malaria er en infeksjonssykdom som skyldes parasitter som kalles plasmodier og som overføres ved myggbitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer