Statsbudsjettet 2020

Vil forbedre værmeldingene:
- Blir litt småtteri

Regjeringen vil bruke sju milliarder kroner på klimatiltak i statsbudsjettet, og øker støtten til Meteorologisk institutt med tolv millioner. - Fortsatt fryktelig langt igjen, sier klimaekspert.

ØKT STØTTE: Regjeringen lover bedre værmeldinger framover ved å øke støtten til Meteorologisk institutt. Her er Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo avbildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
ØKT STØTTE: Regjeringen lover bedre værmeldinger framover ved å øke støtten til Meteorologisk institutt. Her er Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo avbildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å øke støtten til Meteorologisk institutt med tolv millioner kroner. Pengene skal blant annet brukes til å fornye værradarer og -stasjoner.

- Klimaendringene gir økt forekomst av ekstremvær som storm og kraftig nedbør. Stabil og sikker tilgang på værobservasjoner er nødvendig for at meteorologene kan utarbeide værvarsel og farevarsel.

Derfor vil vi bruke tolv millioner kroner til å forbedre observasjonsutstyret på Meteorologisk institutt, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

I FNs klimarapport som kom ut i september framgår det at mange av verdens største kystbyer og små øystater vil i 2050 oppleve ekstremvær hvert eneste år.

- Blir litt småtteri

Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, understreker overfor Dagbladet at til tross for at det er et budsjett som er relativt bra på klima og miljø, er det fremdeles fryktelig langt igjen til de målene som er nedfelt i Parisavtalen.

- Det er nok det mest ambisiøse klimabudsjettet vi har sett så langt, men det krever så mye mer tiltak enn det. Den omstillingen som landet står overfor er så stor at det blir litt småtteri i forhold til det som må til, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer