SNUSFORNUFT? Bodø kommune vil være først i rekka med å forby snusere å utøve sin last i arbeidstida. Foto: Hans Arne Vedlog
SNUSFORNUFT? Bodø kommune vil være først i rekka med å forby snusere å utøve sin last i arbeidstida. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Vil forby 3000 ansatte i Bodø å snuse på jobb

- Vil uthule effekten av røykeforbudet, hevder tobakksforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fra nyttår blir det ulovlig å røyke og snuse både innendørs og utendørs i arbeidstida for rundt 3000 ansatte i Bodø kommune.

Nordlands-kommunen er den første i landet til å innføre et slikt totalforbud mot tobakk.

Bodø kommune foretar imidlertid juridiske vurderinger rundt lovligheten av et forbud mot snus før forbudet settes i verk, skriver Avisa Nordland.

Kritisk

- Røyking og snus kan ikke sidestilles juridisk eller når det gjelder helsefare, så vi har bedt juristene se på dette med snusingen. Nå skal en arbeidsgruppe diskutere vedtaket og lage en plan for hvordan det skal gjennomføres, sier kommunens folkehelsekoordinator, Tom Solli, til Avisa Nordland.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) er sterkt kritisk til å forby snusing på arbeidsplassen.

- Basert på det vi i dag vet fra forskningen om effekter av denne type restriksjoner, vil forslaget om røykfri arbeidstid kunne medføre store helsegevinster for kommunen. Snusforbudet vil ha lite for seg og i verste fall uthule effekten av røykeforbudet, sier Lund til Dagbladet.no.

Tobakksforskeren ser flere argumenter som taler mot innføring av snusforbud på arbeidsplassen.

- Når det gjelder snusfri arbeidstid kan ikke dette legitimeres med helseargumenter. Forskning viser at snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn sigarettene, det rammer ikke tredjeperson og produktet brukes i høy grad som sluttemetode i den gjenstående harde kjerne av nikotinavhengige røykere i Norge, sier Karl Erik Lund og utdyper:

- Et snusforbud vil frarøve disse en overgang til et klart skadereduserende nikotinprodukt. I verste fall vil dette resultere i fortsatt røyking med en tilhørende 50 prosent dødsrisiko, framholder forskeren. 


Effektivt mot røyking

Tidligere i år avsluttet ei gruppe forskere nedsatt av Verdens helseorganisasjon, et arbeid for å måle effekter av adgangsrestriksjoner for røyking. Karl Erik Lund var med i denne gruppa. På hjemmesidene til Sirus får man en oppsummering av resultatene. 
Lund mener det er gode argumenter for å innføre røykeforbud på arbeidsplassene, selv om han ser problemer knyttet til for stor statlig inngripen i folks liv.

- Strenge restriksjoner mot adgangen til å røyke øker slutteraten, reduserer sykehusinnleggelser, fremmer helsa, hemmer rekrutteringen og har høy popularitet. Røykfri arbeidstid kan - i motsetning til snusfri arbeidstid - la seg legitimere med helseargumenter. Jeg synes likevel vi med dette forslaget begynner å nærme oss en grense for hvor langt myndighetene kan tillate seg å gå i sine bestrebelser for å beskytte oss mot vår egen dumskap, påpeker Karl Erik Lund overfor Dagbladet.no.
Levanger kommune innførte røykestopp for alle kommunalt ansatte allerede for fire år siden. Nå planlegger også Levanger å innføre et nytt forbud, denne gang mot snus og skrå.

- Dette er en sak vi skal teste hos fagforeningene og ikke minst politisk, sa kommunalsjef for helse Øystein Sende i Levanger kommune til Levanger avisa i september.

Røykeforbudet gikk ikke gjennom uten kamp. Det første vedtaket om røykeforbud ble opphevet av Fylkesmannen av hensyn til menneskerettighetskonvensjonen, men forslag nummer to ble vedtatt og godkjent av samtlige instanser.

 
 

SKEPTISK: Tobakksforsker Karl Erik Lund i Sirus er kritisk til å forby snusing på jobb. Foto: Sveinung Uddu Ystad
SKEPTISK: Tobakksforsker Karl Erik Lund i Sirus er kritisk til å forby snusing på jobb. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer