Kina:

Vil forby bar mage

- Hvis kvinner viser magen er det ansett som vakkert, men når vi gjør det, er det stygt?

PÅ LUFTETUR: For mange kinesiske menn er det å lufte magen sett som en nødvendighet mot varmen, og ikke noe å lage oppstuss over. Foto: Kristoffer Trolle
PÅ LUFTETUR: For mange kinesiske menn er det å lufte magen sett som en nødvendighet mot varmen, og ikke noe å lage oppstuss over. Foto: Kristoffer TrolleVis mer

Kinesiske myndigheter har i nyere tid gått inn for å bannlyse all slags oppførsel de anser som «usivilisert». Deriblant spytting på offentlig område, at folk slurper for høyt, går over på rødt lys eller sniker i køen.

Nå er det enda en «usivilisert» handling som står for tur - å ta på seg «Beijing-bikinien». Det er et mer sjeldent skue å komme over i hovedstaden, men i mange byer i Kina kan du se middelaldrende menn på klamme sommerdager rulle opp t-skjorta, og slippe magen ut i frisk luft.

Flere byer i Kina har erklært at den utbredte eksponeringen skal tildekkes - å vise brystet, magen og føttene er uanstendig. Jinan, en by mellom Beijing og Shanghai er den siste av flere som slår hardt ned på dette, og går spesielt ut mot det som kalles «eksponerte bestefedre». Tirsdag sendte de ut en melding som sier at innbyggerne skal beholde skjorta på.

Stammer fra kinesisk medisin

Kall det gjerne gammeldags, for i tradisjonell kinesisk medisin er ikke dette ansett som rart eller støtende. Ved å eksponere magen gir den varme «chi»-energien slipp rundt de indre organene. Det er derfor helt vanlig å se dette fenomenet på gatehjørner, restauranter og parker.

En som støtter teorien om å frigjøre varmen gjennom magen, snøftet av ideen om å bannlyse Beijing bikinien, ifølge The Washington Post.

- Det er ikke en stor greie. Det har blitt en vane. Vi må gjøre det når det er så varmt, sa mannen som bare ville oppgi fornavnet sitt, Fu.

Han sitter i en solstol utenfor en butikk i en bakgate i Beijing, den blå skjorta er helt åpen mens gradestokken nærmer seg 40 grader. Vi gjør dette for å kjøle oss ned, legger han til, mens kona roper fra butikken; «Det er usivilisert!».

På andre siden av gata sitter en gruppe menn. De spiller kort og hører på radio. Noen har på seg alle klærne, andre har bretta opp buksa, men de fleste av dem rocker «Beijing-bikinien». En av dem peker på navlen sin.

- Den varme lufta kan gå ut av dette hullet, sier han til en kime av latter.

En kvinne i magetopp og kort shorts passerer dem og de påpeker at enhver ny regel burde gjelde alle, på samme premisser.

- Dette er en personlig stil. Hvis kvinner viser magen er det ansett som vakkert, men når vi gjør det, er det stygt? Spør en mann fra gruppa.

View this post on Instagram

Iconic #beijingbikini [📷 @project_cn]

A post shared by Time Out Beijing (@timeoutbeijing) on

Kan bli straffa

Dersom du ikke er kledd «ordentlig» i det offentlig rom kan du nå bli straffet i Jinan. Å ikke ha på seg skjorte eller gå barbeint er ansett som den verste kriminaliteten. Det lokale styre har kalt inn departementer, media og grasrotorganisasjoner for å påse at ingen gjør noen overtramp, skriver The Washington Post.

En talsperson for sivildepartementet i Jinan sa til Beijing Youth Daily at alle som går med vommen ute vil bli gitt en muntlig advarsel. Ved gjentakelse vil de bli navngitt og uglesett. I to andre byer har de begynt å gi ut bøter.

- Med en økende grad av siviliserte mennesker de siste åra, har tallet på skjorteløse innbyggere gått ned. Likevel, er det fortsatt tilfeller av dette som påvirker byens rykte og følelsene til byens innbyggere.

Nettet koker

På Weibo, den kinesiske versjonen av Twitter ønsker mange den nye bestemmelsen velkommen og fordømmer det de kaller umodenhet. Andre sier det er en naturlig måte å hanskes med den uutholdelige sommervarmen på.

«Gatene er fulle av middelaldrende menn som viser magen. De med ekte klasse vil ikke gjøre dette. Damer på gata vil ikke se kroppene deres!» Skrev en opprørt bruker på Weibo.

En annen skriver at temperaturen har vært rundt 38 grader, og det kan være enda varmere hjemmet hos de eldre, da de gjerne holder igjen på å bruken av klimaanlegg. De har ikke noe selskap hjemme og foretrekker å henge ute, i skyggen av et tre.

- Jeg kan ikke fordra det, De bruker offentlige steder som deres eget hjem. Det er som om de bruker himmelen som dyne og jorda som senga deres, lyder en annen post.

En bruker skriver at det er ingenting i veien med å gå uten skjorte.

- Forfedrene våre fra generasjoner tilbake pleide også å gjøre dette. Regjeringen burde heller rette oppmerksomheten mot å bedre folks velvære.