Vil forby bilder av syltynne

- Kanskje nødvendig, sier moteredaktør Signy Fardal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bilder av syltynne, anorektiske modeller ser ut til å bli forbudt i motens hjemland, Frankrike. Underhuset i  nasjonalforsamlingen sa tirsdag ja til en lov som skal bidra til at færre jenter utvikler spiseforstyrrelser som anoreksi.

Loven vil ramme publisering av bilder og tekst som idealiserer det å være syltynn.

Både nettsteder, motehus, motemagasiner og annonsører kan bli straffet dersom lovforslaget blir endelig vedtatt av Overhuset.

Kanskje nødvendig

- Ja, kanskje dette er et nødvendig tiltak i et samfunn der tynnhetsidealet råder som aldri før, sier redaktør av motemagasinet Elle, Signy Fardal, til Dagbladet.no.

På visninger hun har vært i Europa i det siste har hun observert at modellene er slankere enn noen gang.

- Årsaken til at noen utvikler spiseforstyrrelser er kompleks, og skyldes selvsagt ikke bare det moteindustrien formidler. Men det som framstilles som idealer kan nok bidra til fenomenet, sier Fardal.

Velger ikke de tynneste

IDEALET: Denne magre kroppen, der ribbeina var så synlige at de ble retusjert, ble brukt
på forsiden i et norsk helse/kropp-blad.
IDEALET: Denne magre kroppen, der ribbeina var så synlige at de ble retusjert, ble brukt på forsiden i et norsk helse/kropp-blad. Vis mer

Hun tror likevel ikke blader som Elle, heller ikke den franske utgaven, vil bli rammet av et slikt forbud:

- Selv passer vi på å bruke modeller som ser sunne ut. Men når vi presenterer internasjonale bilder fra catwalken rundt om i verden, ser vi jo at mange av modellene er ekstremt tynne, sier hun.

En kikk på det internasjonale nettstedet elle.com viser at forsidemodellene er temmelig magre.

Bøter og fengsel

- Det vil nok likevel i praksis bli vanskelig å trekke en skillelinje på hva som er sykelig og hva som ikke er det, i forhold til håndhevingen av et slik lovforbud, tror Fardal.

Både høye bøter - opptil 45 000 euro- og opptil tre års fengsel er foreslått som strafferamme.

Vil stoppe nettsider

Den franske helseministeren Roselyne Bachelot hevdet i nasjonalforsamlingen i går at loven vil bidra til å stoppe pro-anoreksi-propaganda på internett.

Her finnes det nettsider med råd om hvordan man kan bli tynnest mulig.

- Å oppfordre unge jenter til å lyve for legen, råde dem til å spise mat som er lett å kaste opp og oppfordre dem til å straffe seg selv hver gang de spiser, kan ikke forsvares av ytringsfrihet, sa Bachelot.

Hun kalte slike buskap for dødsbudskap.

- Vårt land må bli i stand til å straffe dem som står bak slike nettsider, sa hun ifølge BBC News.

Jacques Domergue, en jurist som har bidratt med å utforme loven, sa at hensikten med den er å sende et klart budskap til samfunnet, om  at den slags idealisering er livsfarlig.

Skivebom

Anoreksi-loven har skapt stor debatt i Frankrike. Ikke alle er tilhengere av det nye lovforslaget. Didier Grumbach, som leder det mektige franske moteforbundet, mener at det er en total skivebom.

- Vi i vår bransje vil aldri akseptere at en dommer bestemmer om en ung jente er tynn eller ikke tynn, sier han til CNN.com.

Andre kritikere har sagt at det er naivt å tro at spiseforstyrrelser vil forsvinne bare fordi motebladene slutter å trykke bilder av tynne modeller.

REAGERER: Moteredaktør Signy Fardal i norske Elle reagerer på at tynnhetsidealet er verre enn noen sinne.
EKSTREMT: Denne reklamekampanjen med den anorektiske modellen Isabelle Caro(27) vakte oppstandelse under moteuka i Milano.