Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil forby engangsgriller

Miljøvernminister Børge Brende vil gjøre engangsgrillene dyrere. Det vil ikke miljøbevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernministeren vil at produsentene av engangsgriller skal betale for avfallet. Miljøbevegelsen mener dette ikke er nok, og vil totalforby engangsgrillene.

Dersom miljøvernminister Børge Brende (H) får det som han vil, blir engangsgrillene dyrere.

- De som sender engangsgriller ut på markedet har et klart ansvar for å bidra til å løse miljøproblemene grillene forårsaker, sier miljøvernminister Børge Brende (H).

Han ber nå bransjen komme fram til en frivillig ordning som bidrar til å dekke de ekstra utgiftene som kommuner og friluftsråd har for å ta hånd om engangsgriller.

Krever forbud

Framtiden i våre hender (FIVH) mener at Brendes forslag på langt nær er nok:

- Det er positivt at han erkjenner at dette er et stort problem, men dette forslaget holder dessverre ikke, sier talskvinne i FIVH , Carin Leffler, til NTB.

Organisasjonen er mildt sagt skeptisk til at ordningen Brende introduserer, skal bygge på frivillighet, og ønsker i stedet et forbud mot produksjon og omsetning.

Norges Naturvernforbundet er noe mer tilbakeholdne i sin kritikk av miljøvernministeren.

- Han skal ha honnør for å ha tatt tak i problemet med engangsgriller. Dessverre er ikke dette tiltaket nok, men det kan være et steg i riktig retning, sier informasjonssjef Kåre Olerud i Naturvernforbundet til NTB.

Han opplyser at forbundet ønsker en skyhøy pant eller forbud mot grillene.

Uenig dagligvarebransje

Heller ikke dagligvarebransjen støtter miljøvernministerens initiativ, og mener engangsgriller må betraktes på samme måte som sjokoladepapir og annet søppel. Det er det kommunene som har ansvar for å fjerne ifølge forurensningsloven.

- Det er underlig med en spesiell prising av nettopp dette avfallet. Engangsgriller kan ikke gjenvinnes til noe som helst, men er rett og slett søppel. Vi mener problemet er forholdsvis begrenset og dessuten svært sesongbetont, og kan løses ved vanlig renovasjonsordning der hvor grillene brukes, sier direktør Thomas Angell i Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon til NTB.

Han slår fast at konsekvensen av Børge Brendes krav er dyrere engangsgriller, og krever en ordning der man sikrer seg mot gratispassasjerer.

Svidd gress

Mange engangsgriller blir satt igjen i naturen, og forsøpler på den måten. Brann i søppelbøtter, brannsår på barneføtter, svidde svaberg, svimerker i gresset og på bord og benker er andre problemer med engangsgriller. Det selges over en million av dem i sommerhalvåret.

Pant har vært lansert, men Næringsmiddeltilsynet godtar ikke at sotete, fettete og uhygieniske gjenstander blir levert tilbake i matvarebutikkene. Det er heller ikke aktuelt for Miljøverndepartementet å forby engangsgriller.

Prispåslag

Miljøverndepartementet ønsker en løsning med et prispåslag på nye griller, der pengene brukes til å dekke utgiftene som kommuner og friluftsråd har til å samle inn brukte engangsgriller.

- Denne modellen vet vi er gjennomførbar. For eksempel blir retur og gjenvinning av drikkekartonger finansiert gjennom et lite prispåslag per kartong, sier avdelingsdirektør Ellen Hambro i Miljøverndepartementet til NTB.

Departementet mener en slik ordning bør kunne tre i kraft forholdsvis raskt. Det er ikke klart hvor mye mer grillene vil koste. I dag koster de mellom 10 og 20 kroner.

NTB

ØDELEGGER NATUREN: Miljøbevegelsene mener engangsgrillene ødelegger naturen og vil totalforby dem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media