Vil forby forkjørsrett på nett

Obama vil ha åpent og nøytralt internett.

KLAR TALE: Samme dag som USAs president, Barack Obama, reiste på besøk til Kina, kom han med en uttalelse hvor han tar til orde for nettnøytralitet. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGAN
KLAR TALE: Samme dag som USAs president, Barack Obama, reiste på besøk til Kina, kom han med en uttalelse hvor han tar til orde for nettnøytralitet. Foto: AFP PHOTO/Mandel NGANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I en melding og video på nettsidene til Det hvite hus, gjør president Barack Obama det klart at han vil gjøre alt han kan for å sikre et åpent og fritt internett og såkalt nettnøytralitet.

- Vi kan ikke tillate at internettleverandører begrenser den beste tilgangen og velger vinnere og tapere på den nettbaserte markedsplassern for tjenester og ideer, sier Obama i uttalelsen.

Vil ha forbud Tidligere i år inngikk streaming-tjenesten Netflix en avtale med internettleverandøren Comcast. Den innebærer at Netflix betaler Comcast for en direkte forbindelse på deres bredbåndsnett slik at deres abonnenter får mindre forsinkelser i streamingen av filmer og TV-programmer.

Obama gjør det nå helt klart at han går mot dette og ber det føderale forvaltningsorganet Federal Communications Commission (FCC), som regulerer telekommunikasjon og kringkasting i USA, om å innføre regler som hindrer denne typen avtaler.

- For å si det enkelt: Ingen tjenester bør bli sittende fast i en «saktegående fil» fordi de ikke betaler en avgift. Den typen portvaktsvirksomhet vil underminere de rettferdige spillereglene som er essensielle for internetts vekst. Derfor, som jeg har gjort tidligere, ber jeg om et eksplisitt forbud mot betalt prioritering og andre restriksjoner som har en liknende effekt, sier Obama.

FCC er et uavhengig organ, og Obama kan ikke pålegge dem direkte å innføre slike regler, men han slutter seg nå til 3,7 millioner mennesker som har skrevet kommentarer til FCC hvor de ber om et fritt og åpent internett.

Mer tid Styreleder i FCC, Tom Wheeler, sier ifølge New York Times at han ønsker presidentens innspill velkommen, og at han mener internett må fortsette å være fritt og åpent. Men han sier ikke om han fullt ut støtter presidentens regelforslag.

Forslaget fra FCC til nye regler vil neppe komme før etter nyttår.

- Vi har funnet ut at vi trenger mer tid på å gjennomgå dette uansett hva vi ender med, for å forsikre oss om at vi kan stå imot et hvert forsøk på å utfordre regelendringen juridisk, sier Wheeler, ifølge avisa.

Obamas uttalelse førte til at internettleverandører som Comcast og Time Warner Cable sank på børsen. En tredje internettleverandør, Verizon, utfordret FCCs regelverk om nettnøytralitet og fikk det opphevet gjennom en rettslig dom.

-Radikal reversering - Obamas forslag er en radikal reversering av kursen som vil være en trussel om å gjøre stor skade på internett, skriver selskapet i en uttalelse.

Forbrukerorganisasjoner hyller imidlertid Obamas uttalelse.

- I dag har Obama-administrasjonen utvidet sitt lederskap for å promovere et åpent internett ved å støtte de sterkeste verktøyene for å hindre blokkering og kveling av internettrafikk, og ved også å støtte de sterkeste verktøyene for å hindre raskere filer og prioritert trafikk på offentlighetens mest essensielle kommunikasjonsplattform i det 21. århundre, sier president i Public Knowledge, Gene Kimmelman, til New York Times.

Kampen for og mot nettnøytralitet fortsetter for fullt. Tidligere i år vedtok EU-parlamentet regler som skal sikre nettnøytralitet i Europa. Samtidig protesterte flere aktører som Netflix, Vimeo, Reddit og Kickstarter tidligere i høst ved å sette ned hastigheten på sine tjenester èn dag, kalt «Internet Slowdown Day».

INNGIKK AVTALE: Streamingselskapet Netflix inngikk tidligere i år en avtale hvor de betaler penger til internettleverandøren Comcast for å sikre bedre nettilgang for sine abonnenter. Nå vil USAs president, Barack Obama, forby den typen avtaler. Foto: AP Photo/Paul Sakuma
INNGIKK AVTALE: Streamingselskapet Netflix inngikk tidligere i år en avtale hvor de betaler penger til internettleverandøren Comcast for å sikre bedre nettilgang for sine abonnenter. Nå vil USAs president, Barack Obama, forby den typen avtaler. Foto: AP Photo/Paul Sakuma Vis mer