SEX-TORGET:  Hemmelig.com «er til for oss som ønsker å leve ut våre og andres hemmelige fantasier», men en stor andel av de rundt 26 000 brukerprofilene brukes hver dag til å kjøpe og selge seksuelle tjenester. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SEX-TORGET: Hemmelig.com «er til for oss som ønsker å leve ut våre og andres hemmelige fantasier», men en stor andel av de rundt 26 000 brukerprofilene brukes hver dag til å kjøpe og selge seksuelle tjenester. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vil forby formidling av sexsalg på nettet

Justisdepartementet jobber med et lovforslag for å endre den såkalte «hallikparagafen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne i går avsløre at nettstedet Hemmelig.com er en av landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte.

Blant de 26 000 brukerkontoene er det politikere, kjendiser, advokater, toppidrettsutøvere og artister.

Les også: Her kjøper samfunnstoppene sex

Politiet har etterforsket flere nettsteder de mener driver åpenbar hallikvirksomhet. Men en høyesterettsdom har satt en effektiv stopper for politiets arbeid med å komme denne formen for sexsalg til livs. To av mennene bak E-zone, som publiserte sexannonser både i et blad og på nett, ble frikjent.

Høyesterett mente det måtte mer til for å kunne dømme dem etter hallikparagrafen, og antyder dommerne at det først blir straffbart om nettstedene bistår med annen tilrettelegging i stor grad:

«Lovgivningshistorien knyttet til forbudet i straffeloven § 202 første ledd bokstav a bekrefter at lovgiver neppe har ment å ramme aktivitet som utelukkende består i å ta inn annonser, selv om disse må forstås slik at de averterer seksuelle tjenester».

Varsler endring - Etter dommen står politiet uten hjemler til å straffeforfølge folkene bak, og vi har heller ingen andre virkemidler til å få stengt disse nettbordellene. Det må vi bare ta til etterretning, sier politioverbetjent Harald Bøhler ved Seksjon for organisert kriminalitet til Dagbladet.

Nå varsler Justisdepartementet en endring av straffelovens paragraf 202, også omtalt som «hallikparagrafen». De ønsker at nettformidling av prostitusjon også skal omfattes av straffeloven.

- For oss handler det om at politiet har vært veldig tydelige på at de ser en kobling mellom annonsering på nett og menneskehandel. Det er motivasjonen vår for å foreslå endringer i lovverket, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet til Dagbladet.

LOVFORSLAG:  Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i justisdepartementet sier lovavdelingen jobber med et forslag om å endre straffelovens paragraf 202 til også å omfatte annonsering av prostitusjon på nettet. 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LOVFORSLAG: Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) i justisdepartementet sier lovavdelingen jobber med et forslag om å endre straffelovens paragraf 202 til også å omfatte annonsering av prostitusjon på nettet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Når prostitusjonen flytter seg til innendørsmarkedet, og det skjer i private leiligheter eller hotell, så er man avhengig av den typen annonsering som man ser på nettsteder. Derfor mener vi at vi vil være bedre rustet mot menneskehandel om vi får en lovbestemmelse som forbyr denne formidlingen, sier hun.

- Ønsket ikke å drive med horetrafikk Eierne av Hemmelig.com sier nettstedet aldri hadde som formål å formidle prostitusjon.

- Vi ville ha en mer delikat side, og har aldri ønsket å drive med horetrafikk. Men det tok av da sexkjøploven kom. Da trengte de andre forum å skaffe kunder på, og da ble vi plutselig veldig interessante. Det er en del som legger inn slike annonser, men vi jobber kontinuerlig med å slette dem, sier en 36-åring, som er en av de tre likestilte eierne av det norske selskapet som startet tjenesten, til Dagbladet.

Aas-Hansen sier hun ikke kjenner til saken om Hemmelig.com godt nok til å kunne vurdere om de vil kunne bli rammet av en lovendring.

- Men når jeg leser intervjuene med mennene bak, så skjønner jeg jo at de ikke synes at dette bare er greit. De sier de kontinuerlig jobber med å slette annonser. Det synes jeg er bra, sier Aas-Hansen.

- Samtidig sier de jo at de vurderte å slutte å slette annonsene etter at høyesterettsdommen kom?  

- De bør være oppmerksomme på at vi jobber med et lovforslag som vil endre rettstilstanden. Jeg spør meg også om de synes det er greit å drive med slik formidling, når politiet sier at bak mange av disse annonsene står det bakmenn som driver med menneskehandel.  

Vil ansvarliggjøre nettleverandørene Utredningen om å endre lovverket startet tidligere i år, men justisdepartementet har avventet den rettskraftige dommen i E-zone-saken. I innstilling fra justiskomiteen om kampen mot organisert kriminalitet — en felles innsats fra april i år tas det til orde for også å se nærmere på teletilbydere som Telenor og Get.

«Komiteen registrerer at teletilbyderne ikke stenger tilgangen til nettsider som formidler andres prostitusjon, og ber derfor departementet utrede problemstillingene knyttet til teletilbyderne», står det å lese i innstillingen.

- Stortinget har bedt om at justisdepartementet må endre loven slik at den dekker nettopp dette, sier nestleder i justiskomiteen, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Dagbladet 14.12.11.
Dagbladet 14.12.11. Vis mer

Komiteen satt i går i møte med justisdepartementet om organisert kriminalitet. Her ble Dagbladets avsløring diskutert.

- Vi tok en runde på det som har blitt skrevet, og diskuterte status i arbeidet med et nytt lovforslag. Justisdepartementet er bestemte på at et slikt lovforslag skal komme. Men det er usikkert når det vil foreligge. Departementet er veldig presset nå etter 22. juli-angrepet, og har mange oppgaver som skal løses, sier Jan Bøhler.

- Hva tenker du om at politikere og andre samfunnstopper har benyttet seg av nettstedet Hemmelig.com for sexkjøp?

- De vil jo bryte loven. Det er ganske alvorlig at maktpersoner i samfunnet ikke har tatt innover seg at det er lovforbud mot å være horekunde.