Vil forby graviditetsspørsmål under jobbintervju

Diskrimineringssombud Beate Gangås oppfordrer barne-Karita.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås vil gjøre det ulovlig å spørre om graviditet under jobbintervju.

Gangås ønsker å lovfeste at graviditet ikke skal være tema i jobbintervju når kvinner søker jobb, og oppfordrer barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem til å sette i verk tiltak.

- Vi har ønsket et lovforbud i mange år, uten at noe har skjedd. Jeg vil oppfordre Karita til å se på dette nå, sier Gangås til VG.

- Jeg mener dette må inn i arbeidsmiljøloven på lik linje med at det ikke er lov å spørre om politisk syn, seksuell legning eller arbeidsorganisasjonstilknytning, sier Gangås.

Hun oppfordrer kvinner til ikke å snakke om familieplanlegging eller graviditet under jobbintervju.

Ifølge Gangås er diskriminering av gravide et av de største diskrimineringsproblemene i norsk arbeidsliv i dag. Ombudet har ingen sanksjonsmuligheter overfor arbeidsgivere som bryter loven, utover å varsle om at lovverket er brutt.

- Vi må derfor gjøre noe mer enn bare å behandle saker. Det er åpenbart at det ikke gjøres nok i forhold til dette når vi fortsatt får inn så mange saker, sier Gangås.

NTB

VIL FORBY Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås ønsker lov som gjør det forbudt å spørre om graviditet under jobbintervjuet. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
VIL FORBY Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås ønsker lov som gjør det forbudt å spørre om graviditet under jobbintervjuet. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer