Trumps utvalgte:

Vil forby homoekteskap og hater Obamacare: Denne mannen blir Trumps helseminister

Mener Obamacare gir alt for mye autoritet til myndighetene.

Motstander av abort: Flere medier melder at Tom Price skal presenteres som ny helseminister i løpet av tirsdagen. Tidligere har han vært i mot statlig finansiering av abort. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Joshua Roberts
Motstander av abort: Flere medier melder at Tom Price skal presenteres som ny helseminister i løpet av tirsdagen. Tidligere har han vært i mot statlig finansiering av abort. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Joshua RobertsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tom Price var kirurg og lærer ved Emory School of Medicine før sin politiske karriere. I løpet av valgkampen støttet han Donald Trump i å fjerne helsereformen Obamacare. Nå kan han selv få muligheten til å erstatte den.

- Vi vil ha et system som alle har råd til, som er tilgjengelig for alle, som gir pasienter valgmuligheter og er av høyeste kvalitet. Alt dette har bitt ødelagt av Obamacare, sa Price i valgkampen.

Fra tirsdags morgen gikk det rykter om at Tom Price skulle bli erklært som ny helseminister etter at en kilde tett på Trump-teamet lekket det til media. Senere på dagen bekreftet Trump dette, og uttalte at Price er godt kvalifisert for jobben, skriver Reuters.

I en årrekke har 62-åringen jobbet for å få på plass et eget forslag til helsereform for det republikanske partiet, Grand Old Party. Forslaget inkluderer aldersjusterte fradrag på helseforsikring til de som ikke allerede har forsikring gjennom arbeidsgiver eller statlige programmer, skriver den amerikanske avisa The Wallstreet Journal.

Får støtte fra rådgiver

Mye av kritikken Price har rettet mot Obamacare har gått på at det gir for mye autoritet til myndighetene og departementet han selv trolig skal lede. Selv ønsker han at helsesystemet skal privatiseres.

Etter nyheten om at en kilde tett på Trump-teamet skal ha fortalt at Price vil bli presentert som helseminister i løpet av tirsdag, erklærte Trumps rådgiver, Newt Gingrich, sin støtte til 62-åringen på Twitter.

Motstander av abort

Tom Price har vært medlem av kongressen siden 2005, der har han konsekvent stemt i mot økonomisk hjelp fra staten til abort og prevensjon. I 2012 sa han at det ikke finnes en kvinne i landet som ikke har råd til prevensjon, noe som senere ble motbevist i en studie fra 2014. Undersøkelsen viser at 1 av 3 kvinner ikke har hatt råd til prevensjon på et tidspunkt av livet.

Han har også støttet en grunnlovsendring som vil forby homofile ekteskap, og har tidligere uttalt at likekjønnede ekteskap vil gi store helsekostnader. Sarah Kate Ellis som er leder av GLAAD, en gruppe som kjemper for homofile rettigheter, har allerede gått ut og kalt Price totalt uskikket for jobben som helseminister, ifølge New York Magazine.

I tillegg til Price, er det forventet at Trump vil presentere enda et medlem av kabinettet i løpet av dagen. I går var han i møte med tidligere CIA-sjef, David Petraeus, og i dag skal ha møte senator Bob Corker og tidligere guvernør i Massachusetts og presidentkandidat, Mitt Romney. Alle er utfordrere til å bli den nye utenriksministeren, ifølge Reuters.