Matsvinn

Vil forby kasting av mat i Norge: 
- Folket er med oss

Skal behandles i Stortinget i dag. 

BER REGJERINGEN UTREDE: En enstemmig næringskomité vil at regjeringen skal utrede en matkastelov. Samtidig er det forbrukeren som må legge ned den største innsatsen for å redusere matsvinn. Foto: NTB Scanpix
BER REGJERINGEN UTREDE: En enstemmig næringskomité vil at regjeringen skal utrede en matkastelov. Samtidig er det forbrukeren som må legge ned den største innsatsen for å redusere matsvinn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I 2015 kastet vi 355 000 tonn mat som kunne vært spist. 21 prosent ble kastet av næringsmiddelindustrien, 17 prosent av dagligvarehandelen og 61 prosent av norske forbrukere, ifølge Matvett.

I starten av desember la en enstemmig næringskomité fram en innstilling, som i dag skal behandles i Stortinget.

Det er Line Henriette Hjemdal (KrF), Rigmor Andersen Eide (KrF) og Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) som står bak innstillingen, som på lang sikt kan medføre en reduksjon av matsvinn i Norge.

Ber regjeringen utrede

Resten av næringskomitéen stilte seg bak KrFs forslag, og har blant annet bedt regjeringen «utrede og eventuelt foreslå en matkastelov som omfatter næringsmiddelindustrien og dagligvarebransjen».

Samtidig fremmer de forslag om at regjeringen skal legge til rette for ny teknologi og emballasje som kan bidra til å redusere matsvinn.

Utgangspunktet for innstillingen er holdbarhetsindikatoren Keep-it, utviklet av et teknologiselskap som opprinnelig ble startet av to professorer ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Vektøyet ble lansert for første gang i 2012, og brukes nå til å fastsette riktig holbarhetsdato på 30 av Rema 1000s kjøtt- fjærfe- og fiskeprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer