Vil forby Kinderegg

En britisk EU-parlamentariker vil be EU-kommisjonen forby Kinderegg og annet godteri med leker. På 15 år har sju barn dødd etter å ha svelget lekene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går møtte EU-parlamentarikeren Philip Whitehead kommisjonen for å legge fram forslaget. USA har hatt et slik forbud siden 1936.

Dermed kan det gå mot slutten for suksess-egget. Bare i Norden blir det solgt 40 millioner Kinderegg årlig - eller to per innbygger, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Avisen forteller at tre svenske barn har vært utsatt for alvorlige Kinder-ulykker, men sluppet fra det med livet i behold.

- Det er farlig å putte Kinder-overraskelsene i munnen. Vi vil derfor forby mat med uspisbart innhold, sier Whitehead.

Forbrukerrådet i Sverige dro Kinder-produsenten for retten for ti år siden. De mente at det ikke var tilstrekkelig sikring med teksten «ikke for barn under tre år». Domstolen var uenig.

Det danske forbrukerrådet stiller seg bak EU-forslaget.

- Det er større risiko for at barnet svelger leken hvis den kommer sammen med matvarer, sier rådet til nyhetsbyrået ritzau.

Barneombudet ønsker ikke å kommentere Kinder-problematikken.

- Vi har ikke satt oss inn i dette, og ønsker derfor å avstå fra å kommentere det, sier barneombud Trond Waage til Dagbladet.no.

Forbrukerrådet ønsker heller ikke å kommentere EU-forslaget.

OVER OG UT?</B> Bare i Norden blir det solgt 40 millioner Kinderegg årlig Men nå kan det gå mot slutten for suksess-egget.