Vil forby McDonalds

Prins Charles er bekymret for britenes helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det noe overraskende utspillet kom under et besøk på et engelsk diabetes-senter i De forente arabiske emirater, dit prinsen var invitert for å være med på lanseringen av en stor helsekampanje.- Har dere kommet noen vei med McDonalds? Har dere forsøkt å forby det? Det er nøkkelen, sa prins Charles til en av senterets ernæringseksperter, melder nyhetsbyrået AP.

Skuffende

Nick Hindle, som er talsmann for McDonalds, kaller uttalelsen «skuffende». Han mener andre medlemmer av den britiske kongefamilien «kanskje har et mer oppdatert bilde av McDonalds.»

Utsagnet var sannsynligvis en hentydning til prins Charles\' sønn, prins Harry, som i 2005 ble observert mens han spiste en kyllingburger på McDonalds i 2005.

- Dette virker som et lite gjennomtenkt utsagn etter vår mening. Det gjenspeiler verken vår meny eller forretningsidé, sier Nick Hindle.

Kontroversiell

I fjor begynte McDonalds å trykke ernæringsfakta på pakningene sine, og utvidet også menyen med en del sunnere varer for å møte den voldsomme kritikken om at maten deres er usunn og fører til overvekt.

Mye av kritikken blusset opp igjen med dokumentarfilmen «Supersize me», der hovedpersonen utelukkende skulle leve på McDonalds mat i en måned. Resultatet ble alvorlige helseskader.

VIL REDDE EMIRATENE: Fra diabetes og overvekt. Derfor vil prins Charles, her sammen med leder Sheikh Khalifa Bin Zaid i hovedstaden Abu Dhabi. Foto: SCANPIX/EPA
VIL REDDE EMIRATENE: Fra diabetes og overvekt. Derfor vil prins Charles, her sammen med leder Sheikh Khalifa Bin Zaid i hovedstaden Abu Dhabi. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Økologisk gård

Prins Charles er en aktiv forkjemper for økologisk mat, og i 1986 startet han en gård på eiendommen Highgrove Estate, som drives helt uten kunstgjødsel eller kunstige sprøytemidler.

Prinsen er i De forente arabiske emirater sammen med sin kone, Camilla, som et ledd i en rundreise i Gulf-landene. De arabiske emiratene har verdens nest høyeste tetthet av diabetes målt etter antall innbyggere. 20 prosent av innbyggerne mellom 20 og 79 år har allerede fått diagnosen, og 40 prosent av befolkningen ligger i faresonen.

Og McDonalds? Jo, emiratene har 25 stykker. Som den britiske tronarvingen altså vil forby.

<B>RUNDREISE:</B> Prins Charles og fruen, Camilla Parker Bowles, er på rundreise i Gulfen, her i Abu Dhabi.
<B>GÅRDBRUKER:</B> Prins Charles er en ivrig forkjemper for økologisk mat, og driver selv en gård etter økologiske prinsipper. Her lærer han opp sønnen prins William.