VIL FORBY NIKAB: Regjeringen foreslår å forby heldekkende ansiktsplagg som nikab og burka i skolen og barnehagen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VIL FORBY NIKAB: Regjeringen foreslår å forby heldekkende ansiktsplagg som nikab og burka i skolen og barnehagen. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Vil forby nikab i barnehager og på skolen: - Hører ikke hjemme i norsk skole

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) legger fram lovforslag om heldekkende ansiktsplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil forby heldekkende ansiktsplagg som nikab i barnehagen og skolen.

Det fortalte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på en pressekonferanse mandag formiddag.

Regjeringens forslag totalforbyr ansiktsdekkende plagg gjennom hele utdanningsløpet, fra og med barnehagen til og med høyskole- og universitetsnivå.

Forslaget sendes ut på høring i dag.

- Hører ikke hjemme i norsk skole

Kunnskapsministeren la fram forslaget med fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp).

- Ansiktsdekkende plagg som for eksempel nikab og burka hører ikke hjemme i norsk skole. Det er en helt grunnleggende verdi at man skal kommunisere med hverandre, spesielt i skolen og barnehagen, sier Sandberg.

I november ba kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget regjeringen legge fram et lovforslag som forbyr heldekkende ansiktsplagg som nikab på norske skoler. Det var flertall for et slikt forbud i stortingskomiteen.

- Det vil sikkert bli et spørsmål om dette bryter med menneskerettighetene. Det er selvfølgelig grundig vurdert. Det er mange land som har innført lignende forbud, og den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har opprettholdt retten til å innføre lignende forbud, sier Sandberg.

Med Arbeiderpartiet på laget har Høyre og Frp flertall på Stortinget for å sikre regler om at både elever og lærere må ha ansiktene synlige.

Lokalt forbud

I dag har skoler anledning til å forby nikab lokalt. Blant annet har Oslo-skolen, flere videregående skoler i Østfold og Akershus og noen høyskoler innført lokale forbud.

Røe Isaksen argumenterte for at siden det allerede er anledning til å innføre lokale forbud, bør forbudet være forankret i nasjonal lov.

I forslaget er det likevel opp til hver enkelt skole å bestemme hva sanksjonene for et brudd på forbudet skal være. Regjeringen ønsker ikke å utarbeide noen forslag til sanksjoner, men nevner utvisning som en mulig sanksjonsform.

Regjeringen vil at forbudet skal gjelde i alle undervisningssammenhenger, samt på SFO, i friminutter og på skoleutflukter. Forbudet vil ikke hindre at en student som bruker nikab ved et universitet kan gå over campus, ifølge Røe Isaksen.

I tillegg til å gjelde alle utdanningsinstitusjoner, skal det også gjelde i introduksjonsprogram for flyktninger og norskopplæring for nyankomne innvandrere. Det skal gjelde for både elever og ansatte.

Regjeringen legger også fram et alternativ til et nasjonalt forbud. Alternativet er å:

  • Beholde dagens mulighet for å innføre lokale forbud

og

  • kreve at skolen gjennomfører en samtale med eleven eller studenten som bruker heldekkende ansiktsplagg.

Svært få nikab-brukere

Hvor mange som bruker det heldekkende plagget nikab i Norge, finnes det ingen oversikt over. Antallet er imidlertid svært lite.

I 2011 var det mellom 150 til 200 kvinner som brukte plagget i Danmark, ifølge NRK. De norske anslagene er noen lunde like, trolig lavere.

Kunnskapsminister Røe Isaksen vedgår at et eventuelt forbud ikke vil gjøre seg gjeldene for spesielt mange.

- Men vi må lage et regelverk på prinsipper og hva vi mener er riktig, og et regelverk som står seg hvis flere begynner å bruke nikab, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

- Det er et forslag som er sterkt forebyggende. Dette behøver ikke være noen kjempeutfordring i dag, men det er ingen grunn til å ikke innføre et forbud, sier fungerende innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg til Dagbladet.

Han mener det sender et kraftig signal om hvilke verdier i det norske samfunn man ønsker å hegne om.

- Dette har et brede nedslagsfelt. Det forteller bredt hva vi ønsker av det norske samfunn, og gir et signal om at det norske samfunnet er basert på åpenhet og likestilling, sier Sandberg.

Tre av fire for forbud

Et nikabforbud i skolen har også bred støtte hos det norske folk. En spørreundersøkelse Ipsos utførte på vegne av Dagbladet i januar, viste at tre av fire nordmenn ønsket et slikt forbud.

- Ikke overraskende tall. Vi er inne i en tid der innbyggerne over hele Europa går tilbake til en tid der egne verdier, egen religion, tradisjoner og kultur blir viktigere, og der minoriteter defineres bort, sa Njål Høstmælingen, menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute (ILPI).

- Problematisk

Heller ikke religionshistoriker Kari Vogt lar seg forbause, og viser til at også «majoriteten i den muslimske verden mener det er ytterliggående å bruke nikab».

Hun viser også til at både Egypt, Tyrkia og en rekke land i Sør-Øst-Asia har forbud mot nikab i undervisningssituasjoner og deler av offentligheten.

- Et forbud mot nikab er likevel problematisk og antagelig ikke veien å gå. Et forbud vil gjøre at flere vil ta plagget i bruk. Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget ikke blir så polarisert, sa Vogt i januar.

I august i fjor gikk et selvoppnevnt integreringsutvalg for Ap, SV, Venstre, KrF og Senterpartiet ut og sa at de ønsket å forby nikab i skolen. Frp ønsker nikab-forbud.

- For å få en bedre integrering, må vi få til en større deltagelse i det offentlige. Da kan vi ikke dekke til ansiktet, sa Jette F. Christensen (Ap).