Vil forby niqab ved universitet og høgskoler

Studieleder ved Høgskolen i Oslo vil ha forbud mot slør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Studieleder Lars Gule ved Høgskolen i Oslo mener forbud mot niqab og andre former for tildekking av ansiktet bør innføres ved universiteter og høgskoler i Norge.

Mandag ble et mulig forbud diskutert internt i studieseksjonen ved høgskolen.

- Får ikke jobb

- Studenter som kommer tildekket til skole, høgskole eller universitet stiller urimelige krav til sine lærere og medelever når det gjelder kommunikasjon, og det skaper psykologisk usikkerhet, sier Gule, som er tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund. 

Han mener tildekking av hele ansiktet gjør det umulig å føre likeverdig og gjensidig kommunikasjon.

- Dessuten kan ikke studenter som velger slik klesdrakt forvente å få jobb etterpå, sier Gule til Klassekampen.

Han mener det er utenkelig at en sosialarbeider med niqab skal forholde seg til voksne eller barn, eller at en lege, sykepleier eller lærer kan praktisere sitt fag med tildekning.

- Slik fører vi jenter som dekker hele ansiktet bak lyset, fortsetter han.

NIQAB: Slør skaper psykologisk utrygghet, mener Lars Gule, studieleder ved Høgskolen i Oslo. Foto: SCANPIX
NIQAB: Slør skaper psykologisk utrygghet, mener Lars Gule, studieleder ved Høgskolen i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Vanskelig å identifisere

Gule mener også at slør kan gjøre det vanskelig å få oversikt over hvem som sitter i klasserommet. Særlig problematisk kan dette være ved prøver og eksamener.

- Hvordan kan man vite at en person er den hun gir seg ut for når man ikke kan kontrollere bildet på id-kortet, spør Gule.

Gule understreker at han ikke snakker om et generelt lovforbud mot ansiktstildekning slik det har blitt foreslått i Nederland og andre land i Europa. Han ønsker heller ikke forbud mot hijab, som kun dekker håret.

I juni i fjor åpnet utdanningsdirektoratet for at skoler kan velge å forby elever å gå med ansikslør. Sveriges utdanningsdirektorat gikk på sin side nylig ut og forsvarte elevers rett til å dekke seg til.