OMSTRIDT PARTI: En gruppe NPD-sympatisører avbildet under en markering i Berlin i juni. Nå vekker partiet sterke reaksjoner i Tyskland, for sine uttalelser om tragedien i Norge. Foto Odd Andersen/AFP.
OMSTRIDT PARTI: En gruppe NPD-sympatisører avbildet under en markering i Berlin i juni. Nå vekker partiet sterke reaksjoner i Tyskland, for sine uttalelser om tragedien i Norge. Foto Odd Andersen/AFP.Vis mer

Vil forby omstridt parti

Tyske sosialdemokrater reagerer sterkt på uttalelser om terroren i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):

Generalsekretær Andrea Nahles i SPD gikk denne uka voldsomt ut og oppfordret justisministerne i alle de 16 tyske forbundsstatene til å samle beviser for å kunne få Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) erklært ulovlig.

Bakgrunnen for utspillet er katastrofen i Norge.

I pressemeldinger og på nazipartiets hjemmeside blir Behring Breivik betegnet som "en norsk økobonde". 

- Angrepet på oss som parti kommer selvsagt refleksaktig fra sosialdemokratene i en situasjon som dette, skriver partiet. 

Absurd sammenligning
Fra NPDs side blir bomba i regjeringskvartalet sammenlignet med attentatforsøket på Adolf Hitler den 20.juli 1944. Partiets talsmenn har bare forakt til overs for tyskere som nå viser avsky og sorg over det som skjedde i Norge.

Det heter at landets politiske klasse på årsdagen bare to dager før det som skjedde i Oslo, «feiret bomben mot Hitler som et legitimt politisk middel».

Behring Breiviks handlinger i regjeringskvartalet må altså betraktes på samme måte, heter det, og NPD konkluderer med at det er det eneste partiet i Tyskland som ikke støtter "borgerkrigslignende" tilstander.

Ingen i NPD fikk mail
Partiets advokat skriver på hjemmesida at ingen av NPDs funksjonærer har mottatt Behring Breiviks såkalte "Manifest" på mail. Ei heller er partiet nevnt der. Han legger til at hvis noen hadde fått de 1500 sidene, var det vel likevel ingen i NPD som hadde giddet å få hele materialet oversatt til et språk som medlemmene forstår.

«Dette dreier seg — igjen — om venstreorienterte representanter for pressen som igjen, forgjeves, forsøker å sette NPD i forbindelse med vold», sier advokaten.

Forbud mislyktes
I 2001 var det flertall i Forbundsdagen for et forbud mot NPD som legalt parti. Da utspillet to år senere ble behandlet i Forfatningsdomstolen, viste det seg at et stort antall av de ledende figurene i partiet i hemmelighet fungerte som betalte informanter for sikkerhetspolitiet. 

Fordi myndighetene nektet å avsløre hvilke av de høyreekstremistiske vitnene i saken som var politiagenter, ble forbudskravet i 2003 avvist av domstolen. NPD står først og fremst sterkt i enkelte forbundsstater i det tidligere DDR. 

REAGERER STERKT: Sosialdemokrat Andrea Nahles mener det tyske høyreekstreme partiet NPD bør forbys. Foto:Tobias Schwarz/Reuters.
REAGERER STERKT: Sosialdemokrat Andrea Nahles mener det tyske høyreekstreme partiet NPD bør forbys. Foto:Tobias Schwarz/Reuters. Vis mer