Vil forby privat rasisme

Nå kan det bli forbudt å si «jævla neger» på fest. Et utvalg ønsker lovforbud mot rasistiske ytringer i privat sammenheng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Holgersen-utvalget foreslår en vesentlig utvidelse av paragraf 135a i straffeloven, den såkalte rasismeparagrafen. Utvalget ønsker at den skal kunne ramme uttalelser som har kommet i privat sammenheng, ikke bare offentlig.

- Det må være nok at rasistiske ytringer fremsettes i andres nærvær, sa utvalgets leder, professor Gudrun Holgersen, under overleveringen av innstillingen i Kommunaldepartementet fredag.

Strafferettsnestor Johs Andenæs har ikke studert utvalgets innstilling selv, men er umiddelbart litt skeptisk til utvidelsen.

- Dette kan jo gjøre paragrafen egnet til privat oppvask. Jeg stiller meg tvilende til hvor effektivt dette vil være, sier han til Dagbladet.no

Få dømt

Så langt er få dømt for overtredelse av 135a. De mest kjente domfelte er Vigrid-leder Tore Tvedt, Jack Kjuus i Hvit Valgallianse og Jarle Synnevåg, som mistet jobben på Forsvarets forskningsinstitutt for muslimhets på internett.

- Denne paragrafen har vi jo ikke hatt mye glede av, og det har vist seg vanskelig å få fellende dommer. Nå faller jo en av begrensningene bort, men vanskeligheten i flere av disse sakene har jo vært å bedømme selve innholdet av uttalelsene, sier Andenæs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer