Vil forby privat rasisme

Nå kan det bli forbudt å si «jævla neger» på fest. Et utvalg ønsker lovforbud mot rasistiske ytringer i privat sammenheng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holgersen-utvalget foreslår en vesentlig utvidelse av paragraf 135a i straffeloven, den såkalte rasismeparagrafen. Utvalget ønsker at den skal kunne ramme uttalelser som har kommet i privat sammenheng, ikke bare offentlig.

- Det må være nok at rasistiske ytringer fremsettes i andres nærvær, sa utvalgets leder, professor Gudrun Holgersen, under overleveringen av innstillingen i Kommunaldepartementet fredag.

Strafferettsnestor Johs Andenæs har ikke studert utvalgets innstilling selv, men er umiddelbart litt skeptisk til utvidelsen.

- Dette kan jo gjøre paragrafen egnet til privat oppvask. Jeg stiller meg tvilende til hvor effektivt dette vil være, sier han til Dagbladet.no

Få dømt

Så langt er få dømt for overtredelse av 135a. De mest kjente domfelte er Vigrid-leder Tore Tvedt, Jack Kjuus i Hvit Valgallianse og Jarle Synnevåg, som mistet jobben på Forsvarets forskningsinstitutt for muslimhets på internett.

- Denne paragrafen har vi jo ikke hatt mye glede av, og det har vist seg vanskelig å få fellende dommer. Nå faller jo en av begrensningene bort, men vanskeligheten i flere av disse sakene har jo vært å bedømme selve innholdet av uttalelsene, sier Andenæs.

I følge dagens lovtekst må man utsette noen for hat og ringeakt for å kunne dømmes etter paragrafen. Holgersen-utvalget går inn for at det holder at uttalelsene fremmer hat og ringeakt.

- Dette vil ikke gjøre det lettere å få fellende dommer. Slik jeg fortsått forslaget vil dette påføre påtalemyndighetene en enda tyngre bevisbyrde, siden de må bevise at uttalelsene fremmer hat og ringeakt. Men meningen med forslaget er vel at man ønsker å ramme flere forhold loven i dag ikke rammer, sier Andenæs.

Utvalget går også inn for bruk av såkalt delt bevisbyrde. Det vil si at etter at klager har begrunnet påstand om diskriminering, må motparten bevise at den er ubegrunnet.

Rapporten som er på nærmere 500 sider skal nå ut på høring. Statssekretær Kristin Ørmen Johnsen sa på vegne av statsråd Erna Solberg at man regner med å fremme loven i årsskiftet 2003/04.