Vil forby profitt på velferd

SV vil gjøre det umulig for private aktører å tjene penger på velferdstjenester.

VIL IKKE DELE GODENE: SV-leder Audun Lysbakken vil renske velferdssektorene for kommersielle aktører ved å innføre nullprofitt som prinsipp for alle grunnleggende velferdstjenester. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL IKKE DELE GODENE: SV-leder Audun Lysbakken vil renske velferdssektorene for kommersielle aktører ved å innføre nullprofitt som prinsipp for alle grunnleggende velferdstjenester. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV vil gjøre livet surere for dem som ønsker å tjene penger på offentlig velferd. På samme måte som det i dag ikke er lov for privatskoler å ta ut utbytte, vil partiet innføre full utbyttestans for alle private aktører som utfører velferdstjenester for staten. Dette vil for eksempel gjelde innen barnevern, rusomsorg og eldreomsorg.

- Nullprofitt skal sikre at hver eneste krone som bevilges til bedre velferd går til å øke kvaliteten, ikke til utbytte hos storselskapene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet. 
Vil ha full anbudsstans Forslaget er  et av tre tiltak som sammen utgjør det SV kaller et nytt «kvalitetsprinsipp for skole og velferd». Foruten utbytteforbudet vil SV også ha en full stans av at velferdstjenester blir satt ut på anbud. I stedet vil partiet at ha langsiktige avtaler med ideelle aktører.
I tillegg vil SV gi kommuneansatte en lovfestet rett til å beholde sine pensjonsrettigheter dersom virksomheten de jobber i, blir overtatt av private.     

- Dette vil sikre de ansattes rettigheter, og gjøre det ulønnsomt å la de kommersielle overta ansvaret for barn og eldre, sier Lysbakken.
  
- Et svar til høyresida Planen er at tiltakspakken skal stagge høyresidas kommersialiseringsiver, forteller Lysbakken. SV mener at hver velferdskrone som tas ut i  utbytte, hadde gjort mer nytte for seg i en rusklinikk eller på et sykehjem.

- Høyre, Frp og Venstre går til valg på en velferds- og skolepolitikk som vil medføre omfattende kommersialisering av velferd. Vi trenger et kraftfullt alternativt til den linja, sier SV-lederen, som understreker at det er kommersielle - ikke private aktører - han vil til livs.

- Vi vil verne om de private ideelle aktørene, som i dag risikerer å tape kontrakter i konkurranse med de kommersielle. Innen rusomsorgen har flere måtte legge ned. Langsiktige avtaler med ideelle aktører framfor anbud vil også gi bedre kvalitet, fordi det gir stabile fagmiljøer.
     
- Dette er radikale forslag, er det realistisk å få med seg Arbeiderpartiet på dette?

- Jeg tror egentlig ikke dette er så radikalt. Utgangspunktet er at velferdstjenestene ikke er til for å tjene penger. Jeg håper å få med meg de de andre rødgrønne partiene på at det bør gjelde i flere sektoren enn i skolen. Dette diskuteres nå i Sverige, der konsekvensene av høyresidas kommersialisering av velferd og skole er blitt veldig tydelige. Norge har i dag veldig få kommersielle aktører, og vi har derfor anledning til å forhindre at det samme skjer her.