Vil forby profitt på velferd

SV vil gjøre det umulig for private aktører å tjene penger på velferdstjenester.

VIL IKKE DELE GODENE: SV-leder Audun Lysbakken vil renske velferdssektorene for kommersielle aktører ved å innføre nullprofitt som prinsipp for alle grunnleggende velferdstjenester. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL IKKE DELE GODENE: SV-leder Audun Lysbakken vil renske velferdssektorene for kommersielle aktører ved å innføre nullprofitt som prinsipp for alle grunnleggende velferdstjenester. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SV vil gjøre livet surere for dem som ønsker å tjene penger på offentlig velferd. På samme måte som det i dag ikke er lov for privatskoler å ta ut utbytte, vil partiet innføre full utbyttestans for alle private aktører som utfører velferdstjenester for staten. Dette vil for eksempel gjelde innen barnevern, rusomsorg og eldreomsorg.

- Nullprofitt skal sikre at hver eneste krone som bevilges til bedre velferd går til å øke kvaliteten, ikke til utbytte hos storselskapene, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.  Vil ha full anbudsstans Forslaget er  et av tre tiltak som sammen utgjør det SV kaller et nytt «kvalitetsprinsipp for skole og velferd». Foruten utbytteforbudet vil SV også ha en full stans av at velferdstjenester blir satt ut på anbud. I stedet vil partiet at ha langsiktige avtaler med ideelle aktører. I tillegg vil SV gi kommuneansatte en lovfestet rett til å beholde sine pensjonsrettigheter dersom virksomheten de jobber i, blir overtatt av private.     

- Dette vil sikre de ansattes rettigheter, og gjøre det ulønnsomt å la de kommersielle overta ansvaret for barn og eldre, sier Lysbakken.   - Et svar til høyresida Planen er at tiltakspakken skal stagge høyresidas kommersialiseringsiver, forteller Lysbakken. SV mener at hver velferdskrone som tas ut i  utbytte, hadde gjort mer nytte for seg i en rusklinikk eller på et sykehjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer