Vil forby raketter

Et fagutvalg anbefaler totalforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et faglig utvalg anbefaler forbud mot raketter i klasse to og tre. Dette betyr i realiteten et totalforbud mot alle raketter. Men all form for fyrverkeri som holder seg på bakken, som batterier, vil fortsatt være lovlig, om utvalget får det som de ønsker.

- Det skjer flere ulykker med rakettene, det skal ikke mye til før de går i feil retning. Selv om man følger bruksanvisningen til punkt og prikke kan det gå feil, sier Morten Engmann, branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, og medlem av utvalget.

- Vi hadde en test på fyrverkeri i romjula, og så hvor feil rakettene kan gå. De trenger gjennom både pappvegger og vinduer. Også batterier kan ende opp i feil retning, men da er det framprovosert, sier han.

Økt skadeomfang

Siden tusenårsskiftet har i snitt 119 personer blitt skadet av fyrverkeri hvert år. Under nyttårsaften 2006 ble imidlertid 153 personer skadet. På bakgrunn av denne økningen etterlyste Justisminister Knut Storberget en evaluering av dagens regelverk.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) satte ned ei arbeidsgruppe for å vurdere nye tiltak, og det er deres forslag som ble lagt fram i dag.

Med unntak av representantene fra Norsk Pyroteknisk Bransjeråd, anbefaler gruppa et forbud mot handel og bruk av rakettene for privatpersoner. De går også inn for å øke aldersgrensa på kjøp av batterier i klasse to og tre. Fra dagens grense på 18 år ønsker utvalget at kun de over 20 år skal få kjøpe batteriene.

Det som vil fortsette å være lovlig om forslaget går igjennom, er altså batterier, samt stjerneskudd, party-poppers, bordbomber, knall bon-bon\'er og kruttlapper. Raketter blir forbeholdt offisielle framvisninger.

FORBUD: Raketter som skytes opp fra bakken bør forbys, mener utvalget. Foto: SCANPIX
FORBUD: Raketter som skytes opp fra bakken bør forbys, mener utvalget. Foto: SCANPIX Vis mer

Bøter

Utvalget anbefaler også nye rutiner for håndheving av loven. De ønsker at alvorlige tilfeller av uforsvarlig bruk skal avkriminaliseres, og heller avgjøres på stedet ved bøter.

De ønsker også at andre enn politiet skal få fullmakt til å skrive ut slike bøter. Det er ikke kjent nøyaktig hvem som vil få denne myndigheten.

Arbeidsgruppen er satt sammen av representanter fra bransjen samt personer fra brannvesenet, politiet, DSB, kommunenes sentralforbund og Sosial- og helsedirektoratet.