Vil forby røyksalg på kvelden

Hvis helseminister Dagfinn Høybråten får det som han vil, blir det åpningstider på røyksalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske helsemuyndighetene nøyer seg ikke med å totalforby røyking på utesteder og på arbeidsplassen. Nå vurderer Sosial- og helsedepartementet om salg av tobakk skal inn under en lisensordning. Helsemyndighetene skal se på om de reglene som gjelder for omsetning av øl i butikker skal innføres på tobakk.

- Et mulig virkemiddel for å stramme inn salget kan være å innføre samme regler som det i dag er for salg av alkohol i varehandelen, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet til VG.

Målet er å få slutt på salget av tobakk til ungdom under 18 år, og ved å innføre bevillinger på salg kan myndighetene lettere legge press på utsalgsstedene.

- Målet er å ansvarliggjøre dem som i dag sleger tobakk. Hvis de selger tobakk til ungdom under 18 år, vil det få konsekvenser som gjør at de kan miste salgsrettigheten, sier Huseby.

Farlig stoff

I tillegg vurderer helsemyndighetene å stramme inn på antall steder som selger tobakk. Huseby forteller at myndighetene har et sterkt behov for å få kontroll med nikotinsalget.

- Det er uholdbart at et så farlig stoff selges til 13-åringer. Vi vet at det er mye farligere å begynne å røyke når du er 13 år enn når du er 18, sier Huseby.

Huseby understreker overfor avisa at forslagene bare er en liten del av et større utredningsarbeid om tobakk. Det er for tidlig å si om disse restriksjonene blir vedtatt av myndighetene.

BARE PÅ DAGTID: Helsemyndighetene vil forby salg av tobakk på kveldstid.