Vil forby silikonreklame

Reklame for fettfjerning, silikonpupper og ansiktsløft blir forbudt, hvis SVs Inga Marte Thorkildsen og Heikki Holmås får det som de vil. I går la de fram forslaget for Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heikki Holmås er lei av å se reklametekster som «Større bryster» og «Føler du at du taper kampen mot tida?» når han reiser med T-banen eller slår opp avisa. Nå vil han forby dem.

- Folk må fritt kunne ferdes i det offentlige rom uten å bli utsatt for plastikkirurgenes forsøk på å gjøre oss misfornøyde med utseendet vårt, mener Holmås.

Både han og partikollega Inga Marte Thorkildsen har lekt med tanken siden tida i Sosialistisk Ungdom (SU). Nå er det blodig alvor.

- Det er direkte uansvarlig å tillate slik reklame på lik linje med reklame for eyelinere. Enhver form for kirurgi er heftet med en viss risiko. Disse sidene kommer ikke fram i reklamene, påpeker Holmås.

Kropp i utvikling

En undersøkelse utført av Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at svært mange unge jenter sliter med å akseptere kroppen sin. Hver fjerde norske jente på ti år slanker seg eller skulle ønske hun gjorde det. Halvparten av alle norske jenter på 15 år gjør det samme. Tallene bekymrer Thorkildsen.

I tillegg til reklameforbudet, vil hun også ha 18-års aldersgrense for kosmetiske inngrep.

- Når Norsk plastisk kirurgisk forening selv har innført en slik aldersgrense for sine medlemmer, bør politikerne vise ansvar og få det lovfestet for hele bransjen. Unge under 18 år er verken myndige eller ferdig utviklet kroppslig sett, påpeker Thorkildsen.

20 for silikon

SV-duoen er ikke bekymret for at reklameforbudet vil ramme personer som har behov for kosmetiske inngrep av medisinske årsaker.

- Alle som har helsemessige behov for plastisk kirurgi, vil bli henvist til spesialist og få informasjon om slike operasjoner uansett, sier Thorkildsen.

Medisinsk ansvarlig ved Nobel Clinic Norge, plastikkirurg Petter Frode Amland, er lite glad for forslaget.

- Skal vi ikke lenger få lov å informere på en diskré måte at vi faktisk finnes? Vi kan ikke bli altfor moralistiske her oppe på berget heller, mener Amland som likevel er positiv til forslaget om 18-årsgrense.

- Glimrende forslag! Vi har allerede innført 18-årsgrense ved våre klinikker. For brystinnlegg er grensen 20 år.

SILIKON-NEI: SVs Heikki Holmås og Inga Marte Thorkildsen.