Vil forby skattekikking

At kapitalisten Christen Sveaas tjente 382 millioner kroner i fjor, at rederen Petter C.G. Sundt hadde null i inntekt, og at Kaci Kullmann Five og Carsten O. Five hadde en samlet formue på 25 millioner kroner, slikt bør du ikke få vite, mener Frp-representanten Jørn Stang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil forby offentliggjøring av skattelistene. Stang vil ha slutt på at pressen roter i kjendisers inntekter og formuer og forteller at de bor på Aker Brygge.

- Folks inntekt og formue er en privatsak. Å offentliggjøre skattelistene krenker privatlivets fred. Listene brukes av avisene for at de skal øke sine salgstall. Det er ikke alle som liker å få dette presentert, mener Frp-representanten fra Østfold.

Offentlige lister

Ifølge de fortsatt offentlige skattelistene hadde stortingsrepresentant Jørn Stang i fjor 423300 kroner i inntekt og 726000 kroner i formue. Han betalte 176843 kroner i skatt.

Sammen med Frp-kollegene Kenneth Svendsen og Ulf Erik Knudsen har Jørn Stang lagt fram forslag i Stortinget om forbud mot offentliggjøring av skattelistene.

Kikkermentalitet

- Både i lokal- og riksmedia lages det presentasjoner som neppe kan sies å tilfredsstille andre behov enn en «kikkermentalitet» i deler av befolkningen. I tillegg til lister over personer med høy inntekt og/eller formue, er det vanlig at det lages lister over kjendiser, advokater, skuespillere, meklere osv. Offentliggjøring av skattelistene har fått karakter av å være rein underholdning. Det må være grunn til å stille spørsmål ved om dette kan regnes som journalistisk virksomhet, skriver forslagsstillerne.

- Er det ikke bra at allmennheten på denne måten får innsyn i hvem som er rike, hvem som er nullskatteytere og hvordan skattesystemet fungerer?

- Nei, dette er en sak mellom skattemyndighetene og den enkelte. Informasjon om hvordan skattesystemet fungerer, kan vi få på en annen måte.

Inntekt privatsak

- Beskytter du ikke de rikeste ved dette forslaget?

- Nei, dette er spørsmål om privatlivets fred. Det er ikke bare millionærer som brettes ut i pressen. Ingen kan nekte. Dette er en kikkermentalitet som ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Mange opplever at opplysninger om inntekten og formuen er noe av det mest private som finnes. Folk kan oppgi sine inntekter til journalister, men dette bør basere seg på frivillighet, sier Stang til Dagbladet.

Offentliggjøring av skattelistene har vært praktisert i 100 år.

Frp har lagt fram forslaget i Stortinget tidligere, uten å få medhold.