SVENSK SNUS: General er en av Swedish Match sine snustyper. De sier at om man skal tolke direktivsforslaget strengt, så kan de risikere å måtte trekke 80 prosent av sine snustyper fra markedet. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SVENSK SNUS: General er en av Swedish Match sine snustyper. De sier at om man skal tolke direktivsforslaget strengt, så kan de risikere å måtte trekke 80 prosent av sine snustyper fra markedet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Vil forby smakstilsatt snus i EU

Forslag til nytt tobakksdirektiv ble lagt fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenskene fryktet da at direktivet skulle inneholde både fortsatt eksportforbud mot snus og nye regler for smakssetting av og tobakksinnhold i snusen.

I dag ble forslaget til nytt tobakksdirektiv lagt fram, og svenskene fikk rett i sin frykt. EU-kommisjonen foreslår forbud mot smakstilsetting av snus, og fortsatt eksportforbud, skriver Aftonbladet.

Truer med snuskrig Dette gjelder ifølge svenske medier ikke alle typer smakstilsetning, men smak fra urter og frukter som gjør snus mer fristende for ungdom.

I forrige uke truet handelsminister Ewa Björling EU med snuskrig.

- Vi har ført en lavintensiv konflikt om dette i mange år. Men hvis direktivet inneholder det vi tror, da er det snakk om krig i full skala, sa handelsministeren på et møte med svenske mediefolk i Brussel.

Mer tobakk Ifølge Aftonbladet ønsker kommisjonen at tobakksprodukter skal inneholde minst 85 prosent tobakk, noe som truer den svenske snusen, som inneholder 50 prosent tobakk.

Expressen skriver at om EU-parlamentet stemmer for dette forslaget, så kan det innebære at minst 30 prosent av Swedish Match sine snussorter vil forsvinne fra markedet.

- Ved en strengere tolkning av dette med smak, så kan så mye som 80 prosent av våre snussorter forsvinne, sa Patrik Hildingsson, informasjonssjef for Swedish Match i Brüssel, til den svenske avisa.