<strong>FOR NATURLIG NAKENHET:</strong> Stortingsrepresentant Lars Egeland (SV) foreslår mer tilrettelegging for naturister og hopper i bassenget under landsmøtet på Lillestrøm. Samtidig går partiledelsen i SV inn for strippeforbud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FOR NATURLIG NAKENHET: Stortingsrepresentant Lars Egeland (SV) foreslår mer tilrettelegging for naturister og hopper i bassenget under landsmøtet på Lillestrøm. Samtidig går partiledelsen i SV inn for strippeforbud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Vil forby stripping

SV-toppene er enstemmige. ... De vil heller ha naturlig nakenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Dersom SV-ledelsen får det som de vil, vedtar landsmøtet i SV et forbud mot stripping i dag.

- Det er en enstemmig redaksjonskomite som går inn for at stripping ikke bør tillates som arbeid. Det er på mange måter en forlengelse av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester. Forbud mot stripping har lenge vært en kampsak i kvinnebevegelsen og er innført på Island, sier nestleder i SV og leder i redaksjonskomiteen, Bård Vegar Solhjell, til Dagbladet.

Frykter arbeidsforholdene
- Vi vet at strippeklubbene ofte har jenter fra fattige land. Lønna er ofte forbundet med hvor mye alkohol de klarer å selge til kundene sine og hvor mye de selv blir påspandert. Når du har høyt alkoholinntak, er det vanskeligere å sette grenser. Vi har en rapport fra KAST, et rådgivningssenter for menn, som viser at det foregår prostitusjon ved norske strippeklubber. Vi vet også at agenter som har ordnet strippere til Norge er siktet for hallikvirksomhet, sier Marthe Hammer, kvinnepolitisk leder i SV.

Dagbladet vet at flere helt sentrale personer i SV har vært i tvil om de skulle stemme for et forbud, til tross for at de alle er sterkt kritiske til bransjen. Til slutt valgte de likevel å samle seg om et enstemmig vedtak.

Det var opprinnelig et mindretall i landsstyret som fremmet strippeforbudet som en dissens til forslaget til arbeidsprogram. Mindretallet bestod av blant andre Andreas Halse fra Sosialistisk Ungdom, og stortingspolitiker Snorre Valen. Valen sier at det for hans del ikke handler om moralisme.

- Jeg er ikke bekymret for de kvinnene som forteller at de er lykkelige som strippere, jeg er bekymret for de som fraktes inn i landet for å utnyttes av en industri, sier Valen.

Naturiststrender til folket
Lars Egeland, SVs stortingsrepresentant fra Vestfold, vil også forby stripping. Samtidig fremmer han og SV i Vestfold et forslag for å «fremme naturlig nakenhet ved tilrettelegging for naturisme» på partiets landsmøte. Forslaget skal behandles i dag.  

- Jeg har alltid vært en naturist, og har lenge tenkt at det var en privat sak. Men det blir stadig tydeligere for meg at dette har med politikk å gjøre: Stadig flere mennesker blir fremmedgjort i forhold til egen kropp på grunn av porno og økt kroppsfiksering i samfunnet vårt. Folk kvier seg for å gå nakne i dusjen når de skal bade, sier Egeland.  

<strong>ØNSKER FORBUD:</strong> Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell under SVs landsmøte på Lillestrøm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ØNSKER FORBUD: Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell under SVs landsmøte på Lillestrøm. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Selv pleier han å si at han «har sett tusen nakne kvinner. Høye, tynne, tette, store og små».  

- SV er mot kommersialisme av kroppen, og ønsker å gi folk et naturlig forhold til kroppen sin. Ved å opprette flere naturiststrender i Norge, vil flere mennesker få et mer naturlig forhold til menneskekroppen, sier Egeland.  

Utviklingsminister Heikki Holmås er sjøl glad i å bade naken. Han heier på SV-kollega Lars Egelands forslag om naturiststrender ut til folket.  

- Jeg bader naken som bare juling, og har vært på naturiststrendene både på Langøyene og Hovedøya i Oslo. Det er jo mye mer praktisk å kunne ta på en tørr «undik» etterpå, og å legge til rette for flere naturiststrender er bra, sier Holmås.  

I SV-ledelsen er det liten tro på at forslaget til Egeland vil vinne fram.

Hijab og alkohol
Det kan gå mot ny politikk på flere områder for SV, når vedtakene gjøres på landsmøtets siste dag i dag. Som Dagbladet fortalte i går kveld, går SV-ledelsen og programkomitéen inn for verneplikt også for kvinner. Partiet skal stemme over skjenketider og ja eller nei til hijab. Om disse sakene har partiledelsen vært delt. SV la i går også nyheten om at de vil gi 6,9 milliarder mer til sykkelveier. Dermed høyner de potten i klimaforliket med nesten 90 millioner kroner. 

<strong>ØNSKER FORBUD:</strong> SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ØNSKER FORBUD: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer