SEXKJØPSLOV: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ha en liknende lov for surrogati som Norge har for sexkjøp. Det betyr at du kan bli straffet i Norge for handlinger begått i utlandet. Foto: Ned Alley / Scanpix
SEXKJØPSLOV: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ha en liknende lov for surrogati som Norge har for sexkjøp. Det betyr at du kan bli straffet i Norge for handlinger begått i utlandet. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Vil forby surrogati i utlandet

- Surrogati handler ikke om homokamp, men barns rettigheter, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedum mener det ikke finnes situasjoner der surrogati er akseptabelt.

- Debatten om surrogati har i stor grad blitt gjort til en homokamp. Det handler om noe mye større. Barnets rettigheter må i fokus. Det norske Stortinget har slått fast at den som føder barnet per definisjon er mor. Det prinsippet er det viktig å holde fast ved, sier Vedum til Aftenposten.

Han ber regjeringen vurdere om det er mulig å innføre en lovgiving basert på samme prinsipp som forbudet mot sexkjøp i utlandet. Ifølge denne loven kan nordmenn som kjøper sex i utlandet bli straffet i Norge.

- Jeg ønsker ikke å sammenligne surrogati og sexkjøp. Men man betaler penger for at en kvinne skal stille sin kropp til disposisjon. I mange tilfeller er det fattige kvinner som stiller opp. Et svangerskap er risikofylt for den som går gravid og føder, sier Vedum.

(NTB)