TAXFREE:_  Taxfree-butikken for reisende som har landet fra utlandet, ble åpnet i 2005. Siden har handelen tatt av så sterkt av Vinomopolsjef Kai G. Henriksen er bekymret for økonomien i egen butikk. ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
TAXFREE:_ Taxfree-butikken for reisende som har landet fra utlandet, ble åpnet i 2005. Siden har handelen tatt av så sterkt av Vinomopolsjef Kai G. Henriksen er bekymret for økonomien i egen butikk. ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer

Vil forby taxfree-handel

For første gang siden 80-tallet synker omsetningen på Vinmonopolet. Nå er sjefen bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
For første gang siden 80-tallet synker omsetningen på Vinmonopolet. Det får direktør Kai G. Henriksen til å foreslå at taxfree-salget av alkohol bør forbys.

De siste to månedene har salget på Vinmonopolet gått ned.

Det begynte i september med 2,2 prosents nedgang, og har fortsatt i oktober, skriver Aftenposten.no. Vanligvis er det en økning på 3-4 prosent.

Opp 8,8 prosent Samtidig med nedgangen i salget hos Vinmonopolet viser tall fra Statistisk sentralbyrå at grensehandelen har økt med 8,8 prosent siste år. Vinmonopolet mener at det er grensehandel og taxfree som er hovedårsaken til nedgangen.

Vinmonopolets direktør Kai G. Henriksen er derfor åpen for at taxfree-salget må forbys. Det står alene for 15 prosent av alt alkoholsalg i Norge.

- Sett fra et vinmonopolstandpunkt er det fornuftig, sier Henriksen.

Avgifter opp 7 prosent Han frykter at hvis nedgangen skyldes lekkasjer til grensehandel og taxfree, kan det til slutt true Vinmonopolets legitimitet og økonomi.

Situasjonen blir ikke bedre av at norske avgifter på alkohol går opp med nesten 7 prosent fra nyttår, mens en forventet svensk avgiftsøkning foreløpig er utsatt.

(NTB).

 BEKYMRET:  Vinmonopolet-sjef Kai G. Henriksen - med fortid som Høyre-politiker - er så bekymret for salgssvikten i egen butikk at han er åpen for å forby taxfree-handel. ARKIVFOTO: SCANPIX.
BEKYMRET: Vinmonopolet-sjef Kai G. Henriksen - med fortid som Høyre-politiker - er så bekymret for salgssvikten i egen butikk at han er åpen for å forby taxfree-handel. ARKIVFOTO: SCANPIX. Vis mer