- Vil føre til mer vold i Darfur

Sudan fordømmer siktelsen av landets president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sudans president Omar al-Bashir ble i dag siktet for krigsforbrytelser mot befolkningen i Darfur-regionen, melder BBC News.

Siktelsen er tatt ut av hovedaktor Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Al-Bashir er dermed det første sittende statsoverhode som blir siktet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

300 000 mennesker har omkommet i Darfur siden 2003, som et direkte resultat av konfliktene i området, viser tall fra FN.

Ytterligere to millioner mennesker er på flukt. Noe som har skapt en humanitær katastrofe i andre deler av landet og nærliggende land.

Vil fryse midlene

Siktelseslisten inneholder ti hovedpunkter og omfatter hendelser fra de siste fem årene, ifølge NTB.

Påtalemyndigheten beskylder styrker og agenter under al-Bashirs kontroll for drap på 35 000 sivile.

FÅR STØTTE AV INNBYGGERNE: Titusener hadde møtte fram i gatene i Sudans hovedstad Khartum i går for å vise sin støtte til president Omar al-Bashir. Foto: EPA/SCANPIX
FÅR STØTTE AV INNBYGGERNE: Titusener hadde møtte fram i gatene i Sudans hovedstad Khartum i går for å vise sin støtte til president Omar al-Bashir. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

De holdes også ansvarlig for 80 000 til 265 000 menneskers «sakte død», ifølge rettsdokumenter.

- Gjennom andre personer utførte al-Bashir folkemord på de etniske gruppene fur, masalit og zaghawa i Darfur, ved å bruke statsapparatet, de væpnede styrkene og militser som Janjaweed, heter det videre i dokumentet.

I tillegg til arrestordren ber påtalemyndigheten om at al-Bashirs midler i utlandet fryses.

Et panel på tre dommere skal nå avgjøre om påtalemyndighetens ønske om en arrestordre skal etterkommes.

Anerkjenner ikke ICC

Sudan har reagert med sinne på meldingene og truer med at fredsprosessen kan bryte sammen hvis siktelsen mot presidenten opprettholdes.

Landet anerkjenner ikke ICC og har tidligere nektet å samarbeide eller etterkomme pålegg fra domstolen.

I offisielle uttalelse stemples Moreno-Ocampo som kriminell. Siktelsen karakteriseres som urettferdig og politisk-motivert.

- Vil føre til mer vold i Darfur

- Sudan er ikke medlem av ICC og er derfor ikke bundet av dens avgjørelser, kommenterer Fathi Khalil, leder for landets advokatforening.

Khalil mener at siktelse ble til som et resultat av sterkt internasjonalt press.

Det at domstolen valgte å følge det internasjonale påtrykket, er ifølge ham, med på undergrave institusjonens renommé og selvstendighet.

Vil utlevere krigsforbrytere

På søndag demonstrerte flere tusen mennesker i Sudans hovedstad Khartoum for å vise sin støte til presidenten.

- Med våre sjeler, med vårt blod, vi vil dø for Al-Bashir, lød kampropet utenfor kontorbygningen der presidenten avholdt et krisemøte.

Sudans FN-representant, Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad, understreket at enhver siktelse av Al-Bashir vil få katastrofale konsekvenser for den allerede anspente situasjonen i landet.

Også det regjerende partiet, Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC), advarer at ICCs handlinger kan føre til mer vold og blodsutgytelser i Darfur.

Partiet Sudans frigjøringsbevegelse, som har sitt hovedsete i det krigsherjede Darfur-området, er langt mer positive til ICCs avgjørelse.

Gruppen har tilbudt seg å hjelpe med å arrestere og utlevere krigsforbrytere fra Sudan.

Frykter konsekvensene

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har uttrykt stor bekymring for hvilke konsekvenser siktelsen vil få for fredsarbeidet og de politiske prosessene i Darfur.

Han bifaller likevel avgjørelsen.

- Ingen kan slippe unna rettferdighet, sier Ki-moon i et intervju med den franske avisa Le Figaro.