Vil forhandle med Mugabe

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai som trakk seg fra valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai åpner for forhandlinger med Zimbabwes mangeårige diktator Robert Mugabe.

Tsvangirai trakk seg fra andre runde av presidentvalget i landet, etter å ha vunnet første valgomgang i mars.

Til tross for protester fra opposisjonen og omverdenen, gjennomførte Mugabe likevel andre valgomgang fredag.

Resultatet har latt vente på seg, men gir seg selv.

Nå åpner Tsvangirai for forhandlinger med Mugabe, i håp om å vinne fram med sitt krav om nyvalg og en ny grunnlov i landet.

- Vi må så raskt som mulig bringe den gamle mannen til forhandlingsbordet, sier Tsvangirai til den britiske avisen Mail on Sunday.

Overgangsavtale

Opposisjonen har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen, og Tsvangirai mener at dette må utnyttes.

UTE AV VALGKAMPEN: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai valgte forrige søndag å trekke seg fra presidentvalget. Da var ifølge ham 86 av hans tilhengere drept og 200 000 drevet fra sine hjem. Foto: REUTERS/SCANPIX
UTE AV VALGKAMPEN: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai valgte forrige søndag å trekke seg fra presidentvalget. Da var ifølge ham 86 av hans tilhengere drept og 200 000 drevet fra sine hjem. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Vi har makt til å kontrollere parlamentet, og selv Mugabes ZANU-PF anerkjenner dette. Vi må tvinge gjennom en overgangsavtale som inneholder en tidsplan og arbeide for en ny grunnlov, fortsetter opposisjonslederen.

- Jeg er overbevist om at vi kan oppnå dette dersom verdenssamfunnet opprettholder presset, legger han til.

Mugabe kan bli sittende som et symbolsk statsoverhode i en overgangsperiode, sier Tsvangirai.- Det er ikke utenkelig at en slik avtale kan inkludere ham, noe som selvsagt avhenger av detaljene og hvordan vi organiserer det, sier han i et intervju med Sunday Telegraph.

En skam for Afrika

Kenyas statsminister Raila Odinga mener soldater fra Den afrikanske union (AU) må settes inn i Zimbabwe for å løse krisen i landet.

- Det som skjer i Zimbabwe er en skam, det er pinlig for hele Afrika og må fordømmes på det sterkeste, sa Odinga i en tale søndag.

- AU må sende inn fredsbevarende styrker. Tiden er moden for det afrikanske kontinentet å stå sammen for å få en slutt på diktatur, sa Odinga.

Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu oppfordrer på sin side at verdenssamfunnet intervenerer Zimbabwe, med makt om nødvendig.

Vil forhandle med Mugabe

- Lederne i AU må nekte å anerkjenne Robert Mugabe som rettmessig president i i Zimbabwe, sier Tutu ifølge BBC.

(NTB)