Vil forhandle med Putin ut fra militær styrke

- Ingen motsetning mellom å kreve at Russland overholder internasjonal lov og å ønske konstruktivt samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg søker et konstruktivt samarbeid med Russland, men på krystallklare vilkår:

Russland må respektere Ukrainas suverenitet og integritet. Dette kan ikke bety noe annet enn at Ukraina får tilbake halvøya Krim, selv om Stoltenberg selv ikke vil være mer konkret.

Stoltenbergs vurdering av konflikten i Ukraina og Russlands aggressive framferd var det spørsmålet Stoltenberg måtte svare på flest ganger i møtet med norsk og internasjonal presse.

Russland bryter internasjonal rett - Mitt  hovedbudskap i dag har vært at vi ønsker et konstruktivt forhold til Russland, men at betingelsene for det ikke er tilstede i dag fordi Russland ikke forholder seg til internasjonale avtaler, sier Stoltenberg.

På spørsmål fra Dagbladet om hvilke handlinger konkret NATO må se for at forholdet til Russland kan normaliseres, sier Stoltenberg:

- Det vi må ser er at Russland endret adferd når det gjelder Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Der har de brutt internasjonele  lover, regler og avtaler gang på gang.

Usikkerhet og spenning - Og de har bidratt til å skape usikkerhet og spenning i Europa som ingen burde ønske. Derfor understreker vi at Russland må respektere internasjonale avtaler. Europa har jo hatt et samarbeid mellom øst og vest som har basert seg på at de har fulgt spilleregler. Disse spillereglene har Russland brutt, fortsatte han.

Har politisk og diplomatisk kontakt - Kan du ta fra NATOs side ta initiativ til dialog for å normalisere foholdet?

- Det vi gjør er at vi opprettholder kanalene for politisk kontakt, vi har innstilt det praktiske samarbeidet, men vi har sagt at vi fortsatt kan møtes på politisk og diplomatisk nivå. Det har vært møter, og det kommer til å være møter, for vi vil ha kontakt. Når og med hvem, får vi komme tilbake til. Om og når det blir et møte med president Vladimir Putin, er ikke tatt stilling til. Men NATO har politisk kontakt med Russland. De møtene for politisk kontakt, kommer itl å fortsette, sier Stoltenberg.

Åpent sinn Den russiske viseutenriksministeren Aleksej Mesjkov sa onsdag at Russland vurderer å sammenkalle NATO-Russland-rådet.

- Vi har ikke mottatt noen konkret forespørsel, men hvis den kommer, vil vi ta den imot med et åpent sinn. Vi har understreket at vi ønsker politisk kontakt med Russland, helt siden krisa i Ukraina begynte, sier Stoltenberg.
 
Forhandle ut fra styrke Han slår fast at det ikke er noen motsetning mellom militær styrke og et ønske om konstruktiv samarbeid, tvert i mot. Han viser til egne erfaringer fra norsk politikk der han som statssekretær og senere som statsminister har forhandlet fra løsninger med Russland ut fra en styrkeposisjon, som medlem i NATO.

Til Polen og Tyrkia Stoltenberg gjorde det klart i går at hans første besøk går til Polen, til NATOs østgrense. Han reiser også i nær framtid til Tyrkia som grenser til det urolige området der Den Islamske Staten (IS) herjer i Syria og Irak.

Han sa at NATO er rede til å hjelpe Irak med å bygge opp landets militære styrker dersom Iraks regjering spør om det.

Men så langt har det ikke kommet noen forespørsel fra Bagdad, sa Stoltenberg.

Styrke NATO På sin første pressekonferanse som NATOs generalsekretær slo han fast at NATOs oppgave er å beskytte medlemslandene, og at det derfor er avgjørende å styrke alliansens forsvar.

Stoltenberg beskrev våpenhvilen i Ukraina som skjør. Han sa at Russland må vise i handling at man respekterer folkeretten og internasjonale avtaler.

- Alle i Wales var enige om at Russland bryter med sine internasjonale forpliktelser og lover, derfor understreket vi der, og også i dag, at Russland må endre sin adferd og oppføre seg i tråd med landets forpliktlser. Vi har også understerket at vi fortsatt håper på konstruktivt politisk samarbeid med Russland,  sa Stoltenberg.
 
- Det er ikke noen motsetning mellom et sterkt NATO  og ønske om å gjenopprette et godt forhold til Russland. Vi har har suspentert det praktiske samarbeidet, men har understerket at døra for politisk kontakt er åpen, sa han videre.

Politisk og militær alllianse Den sikkerhetspolitiske situasjonen viser at vi må opprettholde et sterkt NATO og jobbe for stabile nabolag via partnere. Vi skal sikre sterke bånd til Nord-Amerika. Og vi skal forsvare våre medlemmer slik artikkel 5 forplikter. Vi trenger derfor NATO en sterk militær og politisk allianse, sa Stoltenberg.

Han understreket at det ikke er noen motsetning mellom militær styrke og politisk dialog, tvert imot.

Stoltenberg ledet sitt første møte i Det Nordatlantiske Råd, som består av ambassadører fra de 28 NATO-landene. Møtet drøftet særlig situasjonen i Ukraina og i Irak.

Skaffe penger I en kort tale til pressen forsikret han at han skal følge opp vedtakene fra NATO-toppmøtet i Wales om å styrke alliansen. Det innebører ikke minst å sikre at regjeringene føler opp løftene om økte forsvarsbudsjetter.