Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil forhandle med Taliban

Sier den afghanske utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afghanske regjeringen ønsker å forhandle med Taliban, slår landets utenriksminister Rangin Dadfar Spanta fast.

- Min regjering er villig til å forhandle med alle som anerkjenner Afghanistans grunnlov, sier Spanta til NTB.

Spørsmålet om forhandlinger med Taliban har møtt protester i Vesten og har også skapt hissig debatt i Norge.

Høyres Jan Petersen hevdet nylig at forhandlinger med Taliban vil være «farlig nær å vifte med det hvite flagget», og FrPs Siv Jensen har harselert over sentrale SV-politikere som etterlyser slike forhandlinger.
- Vår politikk 
Afghanistans moderate utenriksminister er derimot åpen for å slippe Taliban inn i varmen og erkjenner at fred oppnås gjennom forhandlinger med aggressorer.

- Dette er et grunnleggende prinsipp. Terror kan ikke bare bekjempes militært. Det er en del av vår politikk å trappe opp forhandlingene med fienden og med folk som ikke deler våre verdier, sier Spanta.

Den afghanske utenriksministeren understreker samtidig viktigheten av å reintegrere opprørerne i samfunnet.

- Det er vårt ansvar å gi afghanere som av en eller annen grunn hater oss og som kjemper mot oss, en sjanse til reintegrering i vårt sosiale og politiske liv, sier Spanta.


Må ikke avvise
Mandag besøkte Spanta sin norske kollega, Jonas Gahr Støre, som også advarer mot å lukke døren for forhandlinger med Taliban.

- Vi må ikke avvise enhver kommunikasjon, sa Støre i en stortingsdebatt om terrorisme tidligere i måneden.

FNs leder i Afghanistan, Tom Koenigs, og NATOs øverste sivile utsending i landet, Daan Everts, etterlyser også forhandlinger. USA og andre er derimot kritiske.

PÅ NORGESBESØK:
Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta (nærmest) besøkte mandag sin norske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ NORGESBESØK: Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta (nærmest) besøkte mandag sin norske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Både Spanta og Støre understreker at terrorisme ikke kan bekjempes med militærmakt alene, men at demokratibygging og støtte til sivile institusjoner er veien å gå.

- Norges innsats for å bringe flere sivile elementer inn i vår kamp mot terror er en helt riktig vei å gå, slår Spanta fast.


Ga oss frihet
Spanta er ikke enig i at det vestlige militærnærværet i Afghanistan har bidratt til økt oppslutning for Taliban.

- Uten utenlandske styrker ville Afghanistan fortsatt ha vært en trygg havn for internasjonale terroristnettverk, mener han.

- Verdenssamfunnet ga oss frihet, og derfor har de også støtte fra et absolutt flertall av befolkningen, fastholder den afghanske utenriksministeren.

Meningsmålinger som viser økende motstand mot styrkenes nærvær i landet, avfeier han.

- Det er bare snakk om et lite antall høylytte ekstremister som holder til utenfor våre grenser, sier Spanta.


Rosenrødt
Den afghanske utenriksministeren tegner et rosenrødt bilde av utviklingen i Afghanistan og mener at stadig flere terroraksjoner viser at Taliban er svekket.

- Økningen i antallet selvmordsaksjoner og veibomber i Afghanistan de siste månedene er ingen styrkedemonstrasjon fra Talibans side. Det demonstrerer tegn til svakhet, sier Spanta.

- Det viser at de ikke lenger er i stand til å gjennomføre frontalangrep på koalisjonsstyrkene og våre styrker, men at de har endret taktikk og nå går etter myke mål, sier han.


(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!