Vil forhandle med Taliban

Sier den afghanske utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afghanske regjeringen ønsker å forhandle med Taliban, slår landets utenriksminister Rangin Dadfar Spanta fast.

- Min regjering er villig til å forhandle med alle som anerkjenner Afghanistans grunnlov, sier Spanta til NTB.

Spørsmålet om forhandlinger med Taliban har møtt protester i Vesten og har også skapt hissig debatt i Norge.

Høyres Jan Petersen hevdet nylig at forhandlinger med Taliban vil være «farlig nær å vifte med det hvite flagget», og FrPs Siv Jensen har harselert over sentrale SV-politikere som etterlyser slike forhandlinger.
- Vår politikk 
Afghanistans moderate utenriksminister er derimot åpen for å slippe Taliban inn i varmen og erkjenner at fred oppnås gjennom forhandlinger med aggressorer.

- Dette er et grunnleggende prinsipp. Terror kan ikke bare bekjempes militært. Det er en del av vår politikk å trappe opp forhandlingene med fienden og med folk som ikke deler våre verdier, sier Spanta.

Den afghanske utenriksministeren understreker samtidig viktigheten av å reintegrere opprørerne i samfunnet.

- Det er vårt ansvar å gi afghanere som av en eller annen grunn hater oss og som kjemper mot oss, en sjanse til reintegrering i vårt sosiale og politiske liv, sier Spanta.


Må ikke avvise
Mandag besøkte Spanta sin norske kollega, Jonas Gahr Støre, som også advarer mot å lukke døren for forhandlinger med Taliban.

- Vi må ikke avvise enhver kommunikasjon, sa Støre i en stortingsdebatt om terrorisme tidligere i måneden.

FNs leder i Afghanistan, Tom Koenigs, og NATOs øverste sivile utsending i landet, Daan Everts, etterlyser også forhandlinger. USA og andre er derimot kritiske.

PÅ NORGESBESØK:
Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta (nærmest) besøkte mandag sin norske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ NORGESBESØK: Afghanistans utenriksminister Rangin Dadfar Spanta (nærmest) besøkte mandag sin norske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Både Spanta og Støre understreker at terrorisme ikke kan bekjempes med militærmakt alene, men at demokratibygging og støtte til sivile institusjoner er veien å gå.

- Norges innsats for å bringe flere sivile elementer inn i vår kamp mot terror er en helt riktig vei å gå, slår Spanta fast.


Ga oss frihet
Spanta er ikke enig i at det vestlige militærnærværet i Afghanistan har bidratt til økt oppslutning for Taliban.

- Uten utenlandske styrker ville Afghanistan fortsatt ha vært en trygg havn for internasjonale terroristnettverk, mener han.

- Verdenssamfunnet ga oss frihet, og derfor har de også støtte fra et absolutt flertall av befolkningen, fastholder den afghanske utenriksministeren.

Meningsmålinger som viser økende motstand mot styrkenes nærvær i landet, avfeier han.

- Det er bare snakk om et lite antall høylytte ekstremister som holder til utenfor våre grenser, sier Spanta.


Rosenrødt
Den afghanske utenriksministeren tegner et rosenrødt bilde av utviklingen i Afghanistan og mener at stadig flere terroraksjoner viser at Taliban er svekket.

- Økningen i antallet selvmordsaksjoner og veibomber i Afghanistan de siste månedene er ingen styrkedemonstrasjon fra Talibans side. Det demonstrerer tegn til svakhet, sier Spanta.

- Det viser at de ikke lenger er i stand til å gjennomføre frontalangrep på koalisjonsstyrkene og våre styrker, men at de har endret taktikk og nå går etter myke mål, sier han.


(©NTB)