Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil forhandle med USA

Femten klanledere i Tikrit ba søndag de USA-ledete styrkene om å slutte bombingen av byen slik at man kan forhandle fram en fredelig overgivelse av Saddam Hussein-lojale soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederne for de største klanene i Tikrit har bedt om 48 timer for å overtale de irakiske geriljasoldatene til å legge ned våpnene etter at de amerikanskledete styrkene har sluttet å bombe, sier Yussuf Abdul Aziz al-Nassari, en av de lokale lederne i byen til nyhetsbyrået AFP søndag.

De fleste offentlige bygningene i byen er bombet sønder og sammen. Bombingen av Tikrit fortsatte søndag.

Amerikanske marineinfanterister beveger seg raskt mot Saddam Husseins fødeby Tikrit, 180 kilometer nord for Bagdad, søndag, sier den amerikanske sentralkommandoen.

- Vi har ikke meldinger om at det foregår forhandlinger om overgivelse, sier kaptein Stewart Upton i den amerikanske sentral kommandoen i Qatar.

- Marinesoldatene har ordre om å angripe og ødelegge irakisk militære. De beveger seg nå raskt mot Tikrit, sier kaptein Upton.

Bevæpnede sivile i sentrum av Tikrit sa søndag til nyhetsbyrået AFP at «de vil overgi seg til amerikanske styrker så lenge de ikke er ledsaget av kurdere og sjiamuslimer som er motstandere av Saddam Husseins styre».

De sivile irakerne, bevæpnet med automatgeværer og granater, sa at de beskyttet seg selv mot tyver som plyndrer byen.

Det var ingen irakiske soldater å se i sentrum av Tikrit, der atmosfæren var svært spent, melder AFP.

De sa også at mange av innbyggerne i byen på 200.000 personer har flyktet og ba journalister om å viderebringe beskjeden om at de var villige til å overgi seg og at de ikke kommer til å gjøre motstand.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media