Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

REVIDERT NASJONALBUDSJETT

Vil forhandle om 1000 nye kvoteflyktninger

- Vi må finne pengene, det bør være en viktig sak for KrF, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU.

FLUKT: KrFU ønsker at moderpartiet skal kjempe flyktningenes sak under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Illustrasjonsfoto fra Zaatari flyktningeleir i Jordan. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FLUKT: KrFU ønsker at moderpartiet skal kjempe flyktningenes sak under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Illustrasjonsfoto fra Zaatari flyktningeleir i Jordan. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti sitter i tøffe forhandlinger med regjeringspartiene for å finne fram til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Blant de viktigste kravene er 100 millioner kroner til gjennomføring av bemanningsnormen i barnehagene, samt å fjerne den såkalte dødsskatten.

Partiets ungdomsorganisasjon mener forhandlingene også bør handle om verdens fattige.

- Derfor har vi spilt inn at KrF må jobbe for å øke antall kvoteflyktninger. Vi mener det er rom i budsjettet for å ta imot 1000 nye kvoteflyktninger, sier Martine Tønnessen til Dagbladet.

FLYKTNINGENE: Martine Tønnessen, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom, maner til større solidaritetstenkning under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FLYKTNINGENE: Martine Tønnessen, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom, maner til større solidaritetstenkning under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvilke andre tiltak som må kuttes for å få det til, svarer hun:

- Partiet vårt har hjerte for dem som ikke får hjelp i nærområdet. Vi må finne pengene, det er en viktig sak for KrF. I statsbudsjettet la regjeringen opp til 6000 asylankomster, men ved utgangen av april hadde Norge bare mottatt 954 asylsøknader.

- Når asylankomstene er så lave, er det rom for å ta imot flere kvoteflyktninger. Det dreier seg om å hjelpe dem som trenger det mest, sier Martine Tønnessen.

Ekstrainnsats

KrFU viser til at rekordmange mennesker er på flukt i verden i dag, og at både FN og EU har bedt Norge om å ta imot flere kvoteflyktninger.

- Selv om vi i mindre grad hører om dette i media sammenliknet med 2015, er ikke i flyktningesituasjonen i verden forandret. Det som er forandret, er at Norge har lave asylankomster. I statsbudsjettet for 2018 som ble vedtatt i høst, la man opp til at det skulle komme 6000 asylsøkere.

- I saldert budsjett ble dette tallet halvert, til 3000. Det gir rom for at man i revidert kan gjøre en ekstrainnsats for dem som er verdens fattigste, mest utsatte og som ikke har ei framtid i nærområdene, sier Martine Tønnessen.

God kapasitet

KrFU-lederen mener Norge både har god kapasitet og mulighet til å ta imot flere.

- Og når antallet asylankomster er historisk lavt, skulle det bare mangle at Norge tar mer ansvar og øker antallet kvoteflyktninger. Vi forventer at KrF prioriterer dette i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, sier hun.

- I Jeløya-plattformen har regjeringen sagt at de vil øke antall kvoteflyktninger om tallet på asylankomstene forble lave. Når regjeringen da ikke følger opp løftet sitt fra Jeløya-plattformen om å ta i mot enda flere kvoteflyktninger, er det løftebrudd, sier Martine Tønnessen.

- Dette er altså ikke bare KrF-politikk, men også regjeringens politikk. Nå blir det spennende å se om det bare er politikk på papiret eller om det også er politikk i praksis. Her må KrF på banen og rydde opp, sier KrFU-lederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!